wallet

A Portfolio.hu értesülései jövő héten Magyarországra érkeznek az Európai Bizottság auditorai, hogy egyes jelentősen megdrágult konkrét közbeszerzések mellett az egész közbeszerzési ellenőrzési rendszert is megvizsgálják. A 24.hu információi szerint azzal a forgatókönyvvel is számolni kell a vizsgálat során, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggesztheti az Európai Bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben. Vannak egyéb problémák is, amelyek a rendszert jellemzik és közben az év végén emelkedő adósságráta veszélye is a radaron van. A Miniszterelnökség kedd délutáni közleményében ezeket az értesüléseket cáfolta.

Eredetileg a 24.hu cikkében volt olvasható a hír, miszerint a 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság auditorai a nyáron arra jutottak, hogy az irányítási és ellenőrzési rendszer Magyarországon nem működik, így a legrosszabb osztályzatot adták rá. Ekkor még megelégedtek a konkrét tendert érintő elmarasztalással, most azonban úgy tűnik, hogy a Bizottság továbbhalad a vizsgálattal. Jövő héten az auditorok Budapestre érkeznek, hogy néhány konkrét, kiemelkedő árdráguláson áteső projekt mellett az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszerét, annak ellenőrzési funkcióját is vizsgálják. 

Ennek kapcsán akár a legrosszabb, négyes besorolás is kaphatja az ellenőrzési rendszert, ami az összes uniós támogatás kifizetésének felfüggesztését jelentené.

További probléma, hogy a 2014-2020-as ciklus fejlesztési számláinak Igazoló Hatósága a besorolási skálán hármas osztályzatot kapott, vagyis működik a rendszer, de súlyos hibákkal, így a kincstári munkákról szóló, elfogadott számlák közvetlenül nem küldhetőek Brüsszelbe, mert nem fogadják el őket. Ennek oka a támogatásokat és pályázatokat kezelő FAIR rendszer hibás működése.

A felfüggesztés gátolná az államháztartás 1418 milliárdos deficitjének helyrebillentését, mivel a kormányzati terv szerint e hónap során összesen 3,5 milliárd eurónyi számlát küldenek ki a magyar hatóságok Brüsszelbe. A hatalmas költségvetési hiány abból adódik, hogy bár Brüsszel eddig mindössze 326 milliárd forint támogatást küldött Magyarországnak, a költségvetés már több mint 1700 milliárd forint előleget utalt át a projektekre.

A Miniszterelnökség kedd délután közleményt adott ki az ügyben.

Az információk ennek fényében ellentmondásosak arról, hogy az Igazoló Hatóság valóban hármas besorolást kapott-e. A Portfolio és a 24.hu nem állította, hogy a FAIR hármas értékelést kapott volna, ezt az Igazoló Hatóságról állították. A Miniszterelnökség alábbi tájékoztatása cáfolja, hogy a FAIR rendszer 3-as besorolást kapott (az Igazoló Hatósággal kapcsolatos értékelésre ugyanakkor nem reagálnak).

A Miniszterelnökség közleménye:

"Nem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Bizottság 3-as kategóriába sorolta volna a FAIR rendszert. Az idei uniós elszámolási rendszerben már közel 1,2 milliárd euró összegű elszámolás került összeállításra és benyújtásra az Európai Bizottság illetékeseihez a FAIR rendszeren keresztül. Ebből már több mint 100 millió eurónyi összeg meg is érkezett a hazai költségvetési számlákra. Az idén további elszámolások kiküldését is tervezzük.

A sajtóban a nyár folyamán is jelentek meg nem tényeken alapuló információk. Az IT rendszer folyamatosan biztosítja az uniós támogatások szabályos és eredményes lebonyolítását, szolgálja a programok előrehaladását. A felmerülő hibákat folyamatosan javítják a szakembereink. Rendszeresen nézzük, elemezzük a hibajavításokat, azokat kiváltó okokat. Ez alapján elmondható, hogy a hibák egy része téves adatrögzítések miatt, más része pedig a fejlesztések miatt alakul ki. Az elemzés eredményeit visszacsatoljuk a képzési rendszerünkbe is. A hibajavítási idők folyamatosan csökkennek, ahogyan a hibák száma is.

Az EUTAF nem vizsgálta a jelenlegi lehívási folyamatban a számlák megfelelőségét, hanem az elszámolási csomagok (költségnyilatkozat) összeállításának folyamatát (ellenőrzési nyomvonal) vizsgálta. Ennek részeként a korábbi fejlesztési igényeik megvalósítását ellenőrizte (korábban továbbfejlesztési javaslatokat tett pl. a nagyprojektek kezelésével, a szerződések és számlák összekötésével kapcsolatban).

Továbbá: ha a Bizottság nem találná megfelelőnek az IT rendszer működését, akkor nem utalt volna pénzt a tagállam számára; az EUTAF átengedte a költségnyilatkozatokat, ami azt jelenti, hogy az általa korábban jelzett hiányosságokat megoldották"

 

Bővebb információ a portfolio.hu cikkében olvasható!

Forrás: portfolio.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.