shaking hands g2b2146054 640

Az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét. A program részekét 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a kormány.

A döntés eredményeként a bizottság közel 1 milliárd eurós uniós előleg kifizetését indíthatja meg akár már a jövő év elején. A Bizottság összesen legfeljebb 10+10 százaléknak megfelelő összegű előleg kifizetéséről dönthet, amelyet két részletben folyósíthat.

A kifizetés azt követően indulhat meg, hogy a december 8-9-én tartott ülés során az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát. Innen számítva körülbelül 60 napon belül várhatók a RePowerEU-hoz kapcsolódó transzferek. Így az első 10 százalékos, 460 millió eurós részlet már februárban megérkezhet, míg a második részlet 2024 decemberében várható.

A hitelből finanszírozott pillér további 80%-nyi részének, illetve a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretének kifizetéséhez azonban szükséges, hogy Magyarország teljesítse a helyreállítási program első utófinanszírozásához meghatározott 27 szupermérföldkövet, illetve a további 27 normál mérföldkövet.

Magyarország 15 beruházás tervét adta le Brüsszelnek az átváltva 1450 milliárd forintos hitelkérelemben, amely az állami önrésszel együtt, így összesen 2300 milliárd forintos beruházási programot tesz majd ki a következő években.

A beruházások közül a legnagyobb forrásmennyiség a villamos energia hálózat korszerűsítésére jut. De szerepelnek intézkedések többek között az energiaközösségek kibővítésére, az energiatárolás elterjedésére és a biogáz, biometán szélesebb körű hasznosítására, valamint a földhő és a hidrogén hazai alkalmazásának ösztönzésére is.

A RePowerEU-program emellett lehetőséget teremthet a hazai ipari parkok számára, hogy az energiafelhasználásuk zöldítésével nagyobb mértékben képesek legyenek az önellátásra.

A RePowerEu programhoz kapcsolódóan bővebb információ alább érhető el.

50%-os állami támogatás zöld gyártókapacitások kiépítéséhez kapcsolódó beruházásokhoz

200 milliárd forint támogatás ipari parkok energetikai célú zöldítésére

42 milliárd forint támogatás vállalkozásoknak zöld technológiák alkalmazására

70 milliárd forint hidrogén beruházások támogatására

62 milliárd forint középületek energiahatékonysági beruházásaira

212 milliárd forint támogatás földhő hasznosítására

Forrás:portfolio.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.