industrial park gd734f6b4e 640

Több, mint 200 milliárd forintos keretösszeggel indul pályázat hamarosan az ipari parkok energetikai zöldítését célzó beruházások támogatására a REPowerEU terv keretében.

A beruházás célja az ipari parkok által felhasznált energia növekvő részének saját maguk által történő előállítása megújuló energiaforrásokra támaszkodva. Ezáltal csökkenthető az ipari parkok hálózatról történő vételezése, továbbá az ipari parkokban működő vállalkozások energiaköltsége. Ily módon a beruházás hozzájárul egyrészt a biztonságosabb és kiszámíthatóbb árú energiaellátáshoz, másrészt – összhangban az európai uniós éghajlati és energia célokkal – az ipari dekarbonizáció erősítésével iparunk fenntarthatóságának javításához is.

Lehetséges kedvezményezettek:

  • „Ipari Park”, illetve „Tudományos és Technológiai Park” cím birtokosai, amelyek a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkeznek „Ipari Park” Tudományos- és Technológiai Park címmel
  • „Ipari Park” címet viselő szervezet (önkormányzat vagy gazdasági társaság)
  • „Ipari Park” cím területi hatálya alá tartozó ingatlan vagy felépítmény tulajdonosa (betelepült vállalkozás)
  • „Ipari Park”, illetve „Tudományos és Technológiai Park” üzemeltetői
  • a fentiek konzorciuma.

A beruházás az alábbi fő tevékenységekre terjed ki:

  • 1. Megújuló energiaforrások (villamos energia és/vagy hő egyaránt) alkalmazása
    • Technológiai oldalról bármilyen mix alkalmazásra kerülhet, viszont kiemelten fontos szempont az egyes technológiai elemek egymás közötti és a kereslettel való összhangjának 37 megteremtése. Az ipari parkok alapinfrastruktúrájának részeként javasolt olyan kapacitások létesítésének támogatása, melyek a park privát, zárt energiahálózatán belül, a kapacitáshiányos országos energiahálózatra történő csatlakozás nélkül, elsősorban szigetszerű üzemben biztosítják a betelepült vállalkozások számára a megújuló alapú energiaellátást, mindezt kedvező árszinten és fenntartható módon, hiszen működésük során növekvő arányban támaszkodnak helyben megtermelt, zöld energiára.
    • A beruházásban ipari méretű hőszivattyúk és maradékhő hasznosítását célzó egyéb tevékenységek is elszámolhatók.
  • 2. Kiegészítő energetikai beruházások és energiatárolói kapacitás kiépítése
    • A megújuló alapú energiatermelési infrastruktúra alapvető részeként indokolt villamosenergia tároló kapacitás és energiamenedzsment rendszer létesítése is, mely képes kiegyensúlyozni a parkon belüli felhasználás szükséglet és termelési kapacitás időben eltérő jelentkezését, illetve a megújuló energiaforrás használatából eredő ingadozásokat.
  • 3. Mikrogrid hálózatfejlesztés IT fejlesztési elemekkel
    • Az alkalmazott megújuló energiaforrás mix mellett legalább annyira fontos az energiatermelés és felhasználás optimalizálását biztosító szoftveres vezérlés minősége, amely biztosítja a leghatékonyabb energiafelhasználást. A mikrogridek ipari parkon belül kerülnek kialakításra automatizálási megoldások alkalmazásával.

A támogatás keretösszege 201,19 milliárd forint. A támogatási intenzitás 50%.

A pályázat benyújtási határideje a végleges felhívás megjelenését követően kerül meghatározásra.

A felhívás-tervezet itt érhető el.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.