office gd800e7d47 640

Meghirdetésre került a European City Facility (EUCF) program 3. beadási köre, melynek keretében helyi önkormányzatok és azok koncorciumai pályázhatnak a Beruházás Koncepicójukhoz szükséges tanulmányok, elemzések elkészítésére. A pályázatban elnyerhető támogatás 60 000 €.

A magyarországi önkormányzatok számára is elérhető European City Facility (EUCF) program célja, hogy lehetőséget biztosítson városoknak, településeknek illetve azok konzorciumainak éghajlatvédelemmel, megújuló energiával, energiahatékonysággal kapcsolatos konkrét Beruházási Koncepciók (Investment Concepts) kidolgozására. A projekt az önkormányzatok összefogását is ösztönzi, így a kisebb településeknek – erőforrásaik egyesítésével – lehetőségük van közös támogatási kérelmek benyújtására is.

A pályázatra támogatási kérelmet nyújthatnak be az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországainak a helyi önkormányzatai vagy azok társulásai, települések tömörülései illetve az Egyesült királyság helyi önkormányzatai vagy azok társulásai. A pályázóknak rendelkezniük kell klíma és energia tervvel, ez lehet akár a SEAP vagy SECAP tervek valamelyike. A terveknek összhangban kell legyen a Polgármester Szövetsége kezdeményezéssel továbbá a pályázóknak a Beruházási Koncepciók iránti elkötelezettségük igazolása gyanánt egy támogatói levelet is meg kell küldeni, amelyet a polgármester vagy más releváns képviselőnek kell aláírnia.

Az EUCF program keretében támogatható a (műszaki) megvalósíthatósági tanulmányok, jogi, gazdasági és pénzügyi elemzések, kockázatelemzések, stb. elkészítése, melyek szükségesek a Beruházási Koncepciók kidolgozásához.

A pályázat keretében igényelhető támogatási összeg 60 000 €. A pályázatban összesen 69 Beruházási Koncepicót fognak támogatni és a teljes pályázati keretösszeg 4,14 millió euró.

A pályázatok benyújtására 2021. december 17. 17:00 (brüsszeli idő szerint) van lehetőség.

Az EUCF programról bővebb információ itt érhető el.

A felhívás itt érhető el.

A pályázat benyújtásával kapcsolatosan 2021. nevember 3.-án tart online tájékoztatót az Éghajlatvédelmi Szövetség. Részletek itt. 

Az EUCF program testreszabott, gyors és egyszerűsített pénzügyi támogatást nyújt az EU településeinek. A támogatás és a kapcsolódó szolgáltatások lehetővé teszi az európai önkormányzatok számára befektetési koncepciók kidolgozását. Az eszközt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramja keretében hozták létre, és technológiai támogatást is jelent a kedvezményezettek számára.

A helyi hatóságok és önkormányzatok kulcsszerepet játszanak a fenntartható európai energiaátmenetben. Óriási potenciáljuk van átfogó, fenntartható energiabefektetési programok (azaz az energiahatékonyságba és a megújuló energiába történő beruházások) létrehozására. Kulcsszerepet játszanak a kisebb projektek nagyobb befektetési portfóliókba történő összevonásában és az energiaátmenethez szükséges jelentős pénzügyi források mozgósításában is. Mindezek ellenére a helyi önkormányzatok jelenleg gyenge pénzügyi és jogi képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy hosszú távú energia- és éghajlat-stratégiáikat (például SECAP-ok stb.) megfelelő befektetési koncepciókká alakítsanak át. A program célja az önkományzatoknak történő segítségnyújtást, hiszen az ilyen befektetési koncepciók megléte a különféle finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés előfeltétele!

Ezért is elengedhetetlen, hogy Magyarországon is egyre több település készítse el a konkrét cselekvésekkel, beruházásokkal járó klímastartégiáját (SECAP), mely pályázati előnyöket biztosít számukra, rövidesen pedig minden önkormányzati pályázathoz alapfeltétel lesz.  Bővebben itt

Jelentkezzen most ingyenes felkészítő tanácsadásra a települési önkormányzatok Fenntartható Energia és Klíma Akciótervével (SECAP) kapcsolatban alább!

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.