village 2306592 960 720

A Magyar Falu Program a járványügyi helyzet és a kialakuló gazdasági válság ellenére folytatódik 2020-ban jelentős pénzügyi kerettel.  A 2020 tavaszán lesújtó világméretű járvány sokkolta világot, az önkormányzatoknál számos elvonás és bevétel kiesés jelentkezik. Tudjuk, hogy megszorítások vannak és lesznek.  Lehet e, szabad e beruházásokban gondolkodni jelenleg?  Nemcsak, lehet, hanem kell is.   

A következő hetekben további, sokak által várt pályázatok jelennek meg, így többek között lehetőség nyílik újra falubuszok, terepjárók beszerzésére, polgármesteri hivatal felújításra, temető korszerűsítésre, óvódafelújításra, szolgálati lakás felújításra.

Mitől lehet sikeres egy önkormányzat vagy egyházközség pályázata?

A tavalyi év tapasztalata alapján fontos leszögezni, hogy egy településen jellemzően 1-1 nagyobb önkormányzati és egyházi (pl. építési) beruházás és 1 kisebb (pl. eszközbeszerzés) a reálisan támogatható pályázat. Be lehet adni több célterületre is a pályázatot, sőt helyes is beadni a legfontosabb célokra, azonban látni kell, hogy esélye településeként, évente maximum 2-3 MFP pályázatnak van a nyerésre.  

A program pályázatai a 2020-as évben 2019-hez hasonlóan, 150 milliárd forintos keretösszeggel jelentek meg, amelyre az 5000 fő alatti települések önkormányzatai és néhány esetben a településen működő egyházközségek pályázhatnak. 2020 elején tervben volt egy külön civil pályázat megjelenése is.

A beadás kapcsán fontos mérlegelni, hogy a szakmai és kifogástalan előkészítés, legalább annyira fontos, mint bármi más, amire pályázók gondolnak. Sajnos gyakran mindenre gondolnak, csak erre nem. Mert "Meg van beszélve...". Minden mendemonda ellenére, üres vagy szakmaiatlan pályázattal nem lehetséges nyerni.

Fontos megfontolni azokat az eddig elodázott energiahatékonysági vagy klímavédelmi célú pályázatokat, melyekkel legalább duplán tud nyerni hosszú időre az önkormányzat. Egyszer 100% támogatást a Magyar Falu Programban, másodszor pedig akár 30-40 évre üzemeltetési költség megtakarítást vagy éppen 0 rezsivel járó üzemeltetést. Különösen fontos tehát a középületek energetikai besorolásának emelése, a megújuló energiák használata, de egyúttal a klímavédelmi beruházások is, pl. esővízelvezetés korszerűsítése. Szemben a kevésbé hasznos, "szépészeti" beruházásokkal (pl. térkövezés, szökőkút).

A sikeres pályázat titka nem más mint:

1. Minőségi szakmai előkészítés (tervezés és energetikai felmérés)

2. Minőségi szakértői támogatás az előkészítésben

A 2020-as támogatási források elérésének elengedhetetlen eszköze a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP), az önkormányzatok fejlesztéseihez szükséges lesz a klímavédelmi terv megléte. 2016-20-ban a TOP felhívásokban a rangsorolásnál előnyben részesítik a SECAP tervvel rendelkező önkormányzatokat. A megyei jogú városoknak, megyéknek már van kész akciótervük, kisebb településeken ez nem jellemző.  Aki elkészíti időben az a Magyar Falu Pályázatok értékelése során is előnyt élvezhet.  Bővebben itt

Regisztráljon most ingyenes előminősítésünkre, melynek keretében hasznos segítséget kaphat egy nyertes pályázat előkészítéséhez!  Ügyfeleinknek biztosítjuk a támogatást szabályozó jogszabályokat, tervezeteket.  Egyszerűen, közérthetően fogjuk tájékoztatni.  Nem szükséges, hogy elvesszen több száz oldalas pályázati kiírásokban és az elsők között értesítjük a pályázati lehetőség megnyílásáról!

Adatkezelési tájékoztatónkat itt olvashatja el

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.