Coin

A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program háromszázmilliárd forintos keretében már több mint nyolcszáz, összesen 153 milliárd forint összértékű beruházás támogatásáról döntött ezidáig.  A nyertes pályázóknak a projektek megvalósításához kapcsolódó finanszírozási terheit csökkenti, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban megítélt vidékfejlesztési támogatások ötven százalékát előlegként igényelhetik a Magyar Államkincstártól. Az előleg ugyanakkor csak abban az esetben folyósítható, ha a támogatott vállalkozás a Miniszterelnökség által elfogadott garanciaszervezettől készfizető kezességgel vagy pénzintézet által kibocsátott bankgaranciával rendelkezik. 

 

A Start Garancia Zrt.-hez eddig mintegy húsz támogatást elnyert vállalkozás fordult garanciaigényléssel, amellyel a támogatási előleget igénybe tudják venni. A beérkezett igénylések értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy több pályázó merész tervekkel állt elő, olyan projekteket tervez megvalósítani, amelyek költsége messze meghaladja a vállalkozás saját tőkéjének értékét. Így kérdéses, hogy az önerőigényt a pénzügyi intézmények hajlandók lesznek-e bankhitellel megfinanszírozni, és az előleg lehívásához bankgaranciát adni. 

A Miniszterelnökség, mint a Vidékfejlesztési Program irányító hatósága, közleményben teszi közzé a garanciavállalásra jogosult pénzügyi intézmények listáját, amelyek garanciáját biztosítékként elfogadja az előleg lehívásához. A biztosítékot mindaddig fent kell tartania a támogatott vállalkozásnak, amíg az előleg teljes összegével el nem számol. A projekt megvalósításának ütemétől füg­gően a futamidő 12-24 hónap. Ez év júliusban a Miniszterelnökség a Start Garancia Zrt.-t is garanciavállalásra jogosult pénzügyi intézménnyé nyilvánította a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásainál. A garanciavállalásra jogosult intézmények listáján kilencven hazai pénzügyi intézmény szerepel, 34 bank, két egyéb hitelintézet, két jelzálog hitelintézet, két pénzügyi vállalkozás, valamint ötven takarékszövetkezet. A pénzintézetek, bankok és takarékszövetkezetek bankgaranciát csak eszköz- vagy pénzügyi fedezet ellenében vállalnak, ami sok vállalkozás esetében nem áll rendelkezésre, így eleshetnek a támogatási előlegtől. Ugyanakkor a Start Zrt. nem igényel tárgyi vagy pénzügyi fedezetet ügyfeleitől a garancia kibocsátásának feltételeként.

Forrás: nak.hu

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.