A „Tájvédelem és tájgazdálkodás a Gerecse Natúrparkban és az Által-ér völgyében” című program kapta az első, a Kurca völgyének vízi környezetének rehabilitációját célzó kezdeményezés pedig a második díjat az idei Magyar Tájdíj pályázaton.

A Magyar Tájdíj február eleji eredményhirdetésén adták át a Gerecse Natúrparknak a névhasználati címet is. A Gerecse Natúrpark hazánk 7. olyan natúrparkja, amely ezt a – miniszter által adományozott – címet visel. A Gerecse Natúrpark 29 települési önkormányzat, egy megyei önkormányzat, valamint tizenhét társadalmi és gazdálkodó szervezet együttműködésével jött létre, ami kiemelkedő helyi összefogást mutat.

E natúrpark létesítésének alapvető célja, hogy a Központi-Gerecsében és az ahhoz csatlakozó peremterületeken (Duna-völgy, Által-ér völgye, Keleti-Gerecse) elősegítse a fenntartható és értékőrző tájhasználati formákat, egységes arculatot és marketingtámogatást teremtsen a tájra jellemző helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint a környezeti nevelés, oktatás eszközeivel is hozzájáruljon a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez.

„A natúrpark a természeti értékek fenntartásán alapuló, a helyi önkormányzatok, civil szervezetek és a lakosság összefogása, együttműködése eredményeként létrejövő területfejlesztési együttműködés, amely az ökoturizmus fejlesztésén, a helyi nevezetességek, természeti értékek, a népi kultúra, hagyományok bemutatásán keresztül hozzájárul a természet és a táj értékeinek megőrzéséhez, a munkahelyteremtéshez és a lakosság életminőségének javításához.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (Tvt.) 4. § q) pontjában foglalt definíció szerint a natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, fenntartható turizmus és a természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá a természetkímélő gazdálkodás megvalósulását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe” – olvasható natúrparkokról szóló hivatalos tájékoztatásban. (A natúrparkokról bővebb információ itt található >>)

Tájdíj-nyertesek

A Magyar Tájdíjat a vidékfejlesztési miniszter 2012-ben miniszteri utasítással hozta létre.A pályázatokat a négy érintett tárca (VM, BM, EMMI, NFM) részvételével, Rácz András helyettes államtitkár elnökletével működő Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport bírálta el, és javaslatát figyelembe véve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntött a helyezésekről.

A tatai székhelyű Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség „Tájvédelem és tájgazdálkodás a Gerecse Natúrparkban és az Által-ér völgyében” című programja kapta az első helyezést. Mint az indoklásban szerepel, tevékenységük úgy szolgálja a gerecsei táj és az Által-ér völgyének természeti és kulturális örökségi elemeinek a megőrzését, valamint fenntartható hasznosítását, hogy példaként szolgálhat hazánk és földrészünk más civil szervezeti számára. A nyertes pályázatot felterjesztik az Európa Tanács Táj Díjára.

Másodikként végzett a Kurca völgyének vízi környezetének rehabilitációját célzó kezdeményezésével Szentes város önkormányzata. Munkájuk eredményeként a Kurca-patak újra valódi élőhely funkciót tölt be az élővilág számára és vonzerő a lakosságnak.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.