Azért kell sokat beszélnünk a dióról, mert olyan termék, amelynek nincsenek piaci korlátai, és vannak olyan előnyeink, amelyeket kiaknázva felülhetünk a tartós hullámra.

Ki vagyunk éhezve a sikertörténetekre. Hát a dióé bizony az, s sokáig az is maradhat. A dió a türelem gyümölcse. Türelem kell, míg termést hoz – diót már látunk a fa két-három éves korában is, de csak hat-nyolc év után ad nagyobb mennyiséget –, és türelem kell ahhoz, hogy megpucoljuk, pláne ahhoz, hogy kivárjuk, mire a fáját is el tudjuk adni.

Persze a modern feldolgozósorokkal a tisztítás sem gond, és úgyis arról a kategóriáról, üzemméretről kell szólnunk, amely piaci árut termel, és a jó hírünket viszi a világban. S ha már a dió termékeiről beszélünk, a teljesség kedvéért említsük meg a levelet, amelynek teája vértisztító, emésztést segítő, féreghajtó. Még a burkát is használja a népi gyógyászat, gyomor- és bélhurutproblémák kezelésére. Szóval, ha valami kitörési pont, hát a kertészet és azon belül a diótermelés az.

Nincsenek piaci korlátok

Annak, hogy most írunk róla, nagyon fontos aktualitása van. Elkezdődött a következő költségvetési ciklusra vonatkozó hazai vidékfejlesztési stratégia kidolgozása. Felálltak a munkacsoportok, amelyeknek éppen az a feladatuk, hogy a dióhoz hasonló kitörési pontokhoz támogatási rendszert alakítsanak ki. Évtizedek óta szajkózzuk a komparatív előnyöket, amelyeket nem tudunk kihasználni. Itt van egy olyan termék, amely biztos siker. Azért kell sokat beszélnünk a dióról, mert olyan termék, amelynek nincsenek piaci korlátai, és vannak olyan előnyeink, amelyeket kiaknázva felülhetünk a tartós hullámra.

A magyar dió ugyanis igen keresett termék a világpiacon. A magyar dió fő piaca Ausztria és Németország. A KSH adatai szerint tavaly több mint 1100 tonna diót exportáltunk héjában és további 1800-at tisztítva. Ennek nemcsak a mennyiségi növekedési oldala örvendetes, hanem az is, hogy az árak is szépen nőnek. A héjas és héj nélküli átlagárak kétszeres különbségét akkor tudjuk a helyén értékelni, ha tudjuk, hogy a diónak csak alig több mint harmada az értékes bél. A héj nélküli eladások gyorsabb emelkedése a héjasoknál azt jelzi, hogy munkába állt egy sor feldolgozóüzem, amely annak reményében exportálja a tisztított diót, hogy annak magasabb hozzáadott értéke előbb-utóbb magasabb reálbevételt is hoz.

Minél magasabb feldolgozottság kell

A héj nélküli változatok átlagára mintegy duplája a héjasokénak. Nem mindegy tehát, hogy van-e mód a feldolgozásra. Ez az amúgy is magas beruházási igényű szektor akkor tudja beváltani a reményeket, fizetni a türelemért, szakértelemért és ráfordításért, ha minél magasabb feldolgozottsági fokon kerül eladásra. A számított exportátlagárak elmaradnak az itthon mért, nagybani piaci áraktól, amelyek hullámokat vetve, de szintén tartósan emelkednek. Az idei és az elmúlt néhány év rendkívüli időjárási körülményei a diókínálaton is erősen nyomot hagytak. Az árak emelkedése tehát törvényszerű egy olyan termék esetében, amelyből nehézkes importtal pótolni a kieső hazai tételeket. A sütőipar, amely az egyik legnagyobb felhasználója a diónak, évek óta panaszkodik, hogy méregdrága, igen nehéz hozzájutni, ráadásul a termékek árában sem lehet érvényesíteni a kilónként 2-3 ezer forintos költséget.

A sikernövény titkának fontos tényezője a kitűnő genetikai alap. Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezetője elmondta, a magyar nemesítésű fajták méretben, minőségben és koraiságban is a legjobbak a világon. Az exportlehetőségek is kiválóak, hiszen a magyar dió az elsők között kerül a piacra. Ebben az időszakban sem francia, sem Kaliforniából származó gyümölcs nem kapható még. A magyar dió ára is nagyon kedvező, s bár a mérete ebben az évben kisebb a megszokottnál, még így is nagyobb, mint a külföldi fajtáké. Az idei termésnek is mintegy kétharmada megy külföldre, de a hazai keresletet is sikerül ellátni.

A már a 2010-es összeírás szerint is csaknem hatezer hektáros hazai dióterület bizonyosan tovább fog növekedni. A termeléshez szükséges szaktudás megvan, ésszerűen kialakított támogatási rendszerrel pedig a terület és a termelés növekedését is jelentősen fel lehet gyorsítani, és a biotermelés arányát is célszerű növelni. Ez igazán jó és hosszú távú befektetés, hiszen a diófák – megfelelő gondozás mellett – akár 70-80 évig is élnek.

Forrás: Élelmiszer.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.