Vidékfejlesztési Minisztérium legfontosabb feladata a 2014-2020-as programalkotásra való felkészülés, és a tárca célja, hogy a tervezést a lehető legjobban összehangolja a megyei elképzelésekkel – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a tervezést előkészítő megyei fórumsorozatról szóló sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elmúlt hetekben a VM és a Nemzeti Agrárszaktancsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) a társadalmi bevonás és párbeszéd megteremtése, a tervezési folyamatok összehangolása érdekében térségi fórumsorozatra hívta a megyéket és a tervezési munkában érintetteket. A fórumsorozat öt állomása Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Győrött és Pécsett volt, december 5-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban pedig az eredményeket összegző országos konferenciát rendeztek.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt elmondta: minden eddiginél szorosabb tárcaközi, szektorközi együttműködésre van szükség a következő hétéves ciklus tervezésében. Újdonság lesz ugyanis, hogy létrejön a Közös Stratégiai Keret, amelyben egyesülnek az eddig különálló alapok (az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap, és a többi), lehetővé válik a többalapú tervezés (multifund). Magyarország már döntött arról, hogy élni fog a többalapú tervezéssel, és arról is, hogy a LEADER-módszert (a közösségek által irányított helyi fejlesztéseket) kiterjeszti a kisebb városokra és a többi alap felhasználására is. Erre fel kell készíteni a LEADER-szervezeteket, a jövő héten már meg is indulnak az ezt segítő képzések.

Búsi Lajos, a VM vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: nagyon fontos annak az eljárásrendnek a megfelelő kialakítása, amely kezelni tudja a többalapú rendszert. A multifund-ot az Európai Unió összes országa most tanulja, és az tudja majd jól felhasználni az uniós forrásokat, aki fel tud készülni az elképzelések megvalósítására.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezés során fontos a társadalom bevonása. Az MNVH a jövő év elején megyénként találkozási pontot alakít ki a vidékfejlesztésben érdekelt társadalmi szervezeteknek, szereplőknek, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni a tervezésbe.

Hozzátette: jelenleg a tervezési folyamat a helyzetfeltárás végén tart, és január 31-ig elkészül az első stratégiai dokumentum, amely az uniós partnerségi megállapodás alapja lesz.

Forrás: VM sajtóiroda

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.