Régészeti feltárás és műemléki állagvédelmi munkálatok zajlanak Miskolc-Szentléleken, a pálos kolostorrom megmentése érdekében, 2012 nyarán.

A rom jelenlegi állapotának rövid ismertetése


Az egykori kolostor templomrészében 1931-óta voltak legális és illegális régészeti feltárások. A templom megmaradt falai romosan emelkednek az ég felé az erdő fái között. A szentélyt a templom hajójától elválasztó diadalív kövei lehullottak, eltűntek. E fal lassan az enyészeté lesz.
A kolostor falai nagyrészt a felszín alatt bújnak meg, csak a néhol kikandikáló szabályos kövek árulkodnak a kolostor jelenlétéről.
2012. május közepétől jótékonysági gyűjtésből és adományokból elindul a rom feltárása, állagvédelme és részleges helyreállítása.
 
A romvédelmi munkálatok szervezői
A romvédelmi munkálatok elindítói: Karlowits-Juhász Orchidea, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének oktatója; Czakó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar klarinét- és szaxofonművésze; Kosdi Attila, építész, műemlékvédelmi felügyelő. Csatlakozott a csapathoz Szörényi Gábor, a Herman Ottó Múzeum régésze is.

Az adománygyűjtő jótékonysági koncerteket, valamint az önkéntes segítők szervezését a Csatárlánc végzi (Karlowits-Juhász Orchidea, www.csatarlanc.hu, team@csatárlanc.com, 30/826-2069). A régészeti feltárást Szörényi Gábor irányítja. A műemlékvédelmi munkákat Kosdi Attila szervezi és irányítja.

Régészeti feltárás


A régészeti feltárást Szörényi Gábor, a Herman Ottó Múzeum régésze vezeti. A munkálatok első üteme a terület kiterjedésének a meghatározása egy úgynevezett szondázó kutatással. Ezt követően a történelmi rétegek érintése nélkül, 20-50 cm-es földvastagság eltávolításával az egykori kolostor falainak a feltárása a cél. A felszínre került falakat megtisztítjuk, majd e falakról készül egy részletes felmérési- és fotódokumentáció.
A régészeti munkálatok 2012. május közepétől 2012. július végéig folynak. E munkálatokhoz a régészet iránt érdeklődő önkéntesek jelentkezését várjuk. Feladatuk a terület részleges régészeti feltárása, majd a 20x20 méteres területen a terepszint lesüllyesztése ásó, csákány, lapát segítségével.
A régészeti feltárással kapcsolatos felvilágosítást Szörényi Gábor régész adja (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 30/313-4926).

Az állagvédelmi, műemléki munkálatok


Két részre osztottuk az ezzel kapcsolatos feladatokat.
1. A szentélyt a templom hajójától elválasztó diadalív még álló falának megmentése egy új, rekonstruált diadalív kifalazásával történik. A terveket Fülöpp Róbert építész és Kovács István kőfaragó, kőrestaurátor készítették. A diadalív rekonstrukcióját Juhász László kazincbarcikai építőipari kivitelező készíti el, munkájával támogatva a kolostor megmentését. A diadalív szürke andezit-tufa kőanyagát a bogácsi kőbánya adományként adja. E munkálatokat csak állványzatról, emelő szerkezetek használatával lehet elvégezni, itt önkéntes segítők részvételére nincs lehetőség.
2. A feltárt kolostor falainak állagvédelme a másik műemléki munka. E munkálatok során a feltárt és megtisztított falakra a helyi, valamint az ide szállított kőanyagból egy maximum 1 méter magas védőfalazás készül. A falakat a középkorban szokásos falazási móddal rakjuk újra. A falazás módját és a munkálatokat Kosdi Attila építész, műemlékvédelmi felügyelő irányítja. A munkák során előre elkészített zsákos trassz (nem cement) vakolatot használunk. A falazás munkálatai: kövek válogatása, habarcs keverése, kő és habarcs szállítása talicskával és falazás. A munkálatokban a jelentkezők erejük és ügyességük szerint vehetnek részt.
E munkálatokhoz szüksége lesz szakképzett önkéntes kőművesekre és/vagy építészekre is. A munka során középkori nyílászárók falazására is sor kerül, de hasonlóan érdekes és ügyességpróbáló egy-egy falsarok kifalazása is a többnyire szabálytalan alakú kövekből. A munkálatok során 120 m3 kő kerül bedolgozásra.
A munka végén kirajzolódik majd az egykori kolostor alaprajza, és lehetőség nyílik egy későbbi látványos tömeg-rekonstrukció megtervezésére és megvalósítására.
A kolostorfalak állagvédelmével kapcsolatban Kosdi Attila építész ad felvilágosítást (30/535-0648, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Felszerelés, öltözék


A munkálatokhoz a szükséges eszközöket biztosítjuk. Az önként jelentkezőknek csak a saját védőeszközeiket kell magukkal hozniuk: megfelelő cipő, ruházat, sapka és igény szerint szemüveg. Célszerű vízálló anorákot is hozni, bár erre a nyárra szárazságot jósoltak a meteorológusok. Bár védőkesztyűt egy támogató cég felajánlott, bárki hozhatja a jól megszokott és bevált kesztyűjét.

A dolgozók


A feladatok elvégzésére önkéntesek jelentkezését várjuk a város, a megye, az ország, vagy akár a világ minden tájáról. A középiskolásoktól a nyugdíjas klubok tagjaiig (nemre, magasságra, derékbőségre és hajhosszúságra való tekintet nélkül) mindenki számára találunk ügyességének és teherbírásának megfelelő munkát. A munkaidő napi 6 óra, utána lehetőség nyílik ismerkedni a környezettel vagy pihenni a jó levegőn. Javasoljuk, hogy csoportokban jelentkezzenek az önkéntesek. Feltétel a 16. betöltött életév. A munkavégzés előtt mindenki balesetvédelmi oktatásban részesül, ezután a munkát saját felelősségére végzi. A mellékelt táblázat napi beosztásban mutatja, hogy mikor, milyen munkálatokra és hány fő segítőre van szükség. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük be. Bízunk abban, hogy mindenki talál a neki legalkalmasabb időpontban neki megfelelő munkalehetőséget.
Továbbá várjuk önkéntes szakemberek (kőműves, építész) jelentkezését a dolgozók koordinálására és a folyamatos szakmai felügyelet biztosítására. E munka során irányítani kell a falazásra alkalmas kövek kiválogatását, a kövek beépítési módját, a falazás arculatának kialakítását, a fugák kialakítását, a sarkok, nyílások kialakítását, a falak koronáinak kiképzését.
A szentléleki romok feltárási és megóvási munkálatai során a munkavégzés önkéntes, azért semmiféle díjazás nem jár. Minden résztvevő egy jelképes emléktárgyat kap ajándékba.

A helyszín megközelítése


Szentlélek tömegközlekedéssel nem közelíthető meg. A munkálatok helyszíne gépkocsival, kerékpárral és gyalog elérhető el. A gépkocsival érkezők a Miskolc-Lillafüred-Bánkút közúton közelíthetik meg a helyszínt, részükre parkolót biztosítunk. Kerékpárral is ezen az úton célszerű érkezni. A terület megközelíthető Eger felől, a Felsőtárkány-Lillafüred útvonalon is, de ez jóval hosszabb. Gyalog a kék, a piros és a sárga jelzésen érhető el Szentlélek. A terület az északi Bükk déli peremén található.

Az ellátás, a szállás


Mivel a rom a Bükk belsejében van, a szálláslehetőségek korlátozottak. A Miskolcról naponta kijárók kis csoportokban gépkocsival érkezhetnek.
Aki folyamatosan kinn akar tartózkodni a munkálatok alatt a helyszínen, annak elsősorban a sátrazást javasoljuk. A munkák helyszínétől 50 méterre a Szentléleki Vendégház sátrazási lehetőséget biztosít. A sátorozáshoz tisztálkodási és vécéhasználati lehetőséget, valamint reggelit és vacsorát biztosít a vendégház, jelképes 2200 Ft/fő/nap ellenében. A vendégházban korlátozott számban (szintén kedvezményes áron) rendelkezésre állnak szobák is, de a szobafoglalást mindenkinek magának kell megszerveznie. (Szentléleki Vendégház: 46/370-656, 30/963-5162, www.szentlelekvendeghaz.hu,Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A vendégházban étterem és büfé is üzemel.
A közelben van még két másik szálláslehetőség is, ahol korlátozottan szintén van lehetőség szobát foglalni.

Szabadidős lehetőségek


A szentléleki kolostor a Miskolc-Lillafüred-Ómassa közút völgyének északi peremén helyezkedik el.  A közelben van (gyalogosan 1 óra) Bánkút, az ország második legmagasabb hegycsúcsa (996 m), észak felé a Magaskő, majd tovább a Dédesi vár romjai látogathatók meg. A kolostor alatti völgy végében Ómassa (Miskolc része) egykori szlovák falu bújik meg. A völgyben keskeny nyomtávú kisvasút közlekedik Miskolc és Garadna között. A völgyben érdemes megnézni és megkóstolni a műemlék pisztrángos halait, valamint kicsivel távolabb a bükki vaskohászat emlékét, az őskohó maradványait.

Természetvédelem


A kolostor és környezete a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén helyezkedik el. A munkálatokat a nemzeti park természetvédelmi őrei segíteni és ellenőrzi

Forrás: csatarlanc.com

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.