Idén és jövőre mintegy 300 milliárd forintot lehet a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) végrehajtási kereteit adó Darányi Ignác Terv finanszírozására fordítani - áll a tervezet ismertetésében. Ebből az összegből kívánják finanszírozni az uniós és hazai társfinanszírozású, valamint a nemzeti finanszírozású programok kidolgozását és indítását is. A Darányi Ignác Terv forrásainak jelentős részét az európai uniós támogatások biztosítják.

A 2014-ig, az újabb 7 éves uniós pénzügyi tervezési időszak indulásáig a le nem kötött EU források - mintegy 300 milliárd forint - képezik a Darányi Ignác Terv uniós pénzügyi keretét. Ennek alapján felgyorsítják a pályázati jogcímek meghirdetését és pályázatok lebonyolítását, törekedve a Nemzeti Vidékstratégia szakmai szempontjainak érvényesítésére.

Így az év első felében számos támogatási jogcímre pályázhatnak majd a gazdálkodók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). A jogcímek között szerepel a fiatal gazdák induló támogatása, amelynek célja, hogy a fiatal gazdák számára a mezőgazdasági tevékenység megkezdésénél jövedelempótló jelleggel, egy alkalommal a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra nyújtson anyagi segítséget. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 4 milliárd forint.

Szerepel továbbá a támogatási célok között a mezőgazdasági termékek értéknövelése. A támogatás célja: a termékszerkezet átalakítása, a versenyképesség, valamint az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, továbbá az energiafelhasználás racionalizálása, emellett az üzemirányítás korszerűsítése. A keretösszeg: 5 milliárd forint.

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok alakulásához és működésének ösztönzéséhez szintén igényelhető támogatás. Igaz csak átmenetileg. Legfeljebb ötéves időszakra folyamatosan csökkenő mértékű támogatás adható. A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek - állítja az összegzés - hatékonyan integrálhatják az őstermelőket és megszervezhetik piacra jutásukat. Az e területen rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 1,4 milliárd forint.

Pénzügyi segítséghez juthatnak azok is a támogatás révén, akik a genetikai erőforrások megőrzését szeretnék elérni, ugyanis ez a tevékenység szintén támogatást élvez. Az intézkedés célja a mezőgazdasági genetikai erőforrások megőrzése. Rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 11,8 millió euró, mintegy 3,6 milliárd forint.

Emellett a támogatott célok között a van a nem mezőgazdasági tevékenység kialakítása is. A beruházási típusú támogatás célja, hogy ösztönözze a mezőgazdaságból származó jövedelemmel rendelkező háztartások egyéb jövedelemtermelő - termelő és szolgáltató - tevékenységeit, valamint segítse a helyben előállított termékek piacra vitelét. Rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 7 milliárd forint.

A Nemzeti Vidékstratégia átfogó célkitűzései között az egyik fontos stratégiai terület a tanyarendszer, a tanyai gazdálkodás korszerű megújítása, újjáélesztése, a tanyai életmód sajátos értékeinek megmentése, megőrzése, hátrányainak csökkentése, valamint a tanyás térségek fenntartható - a komplex vidékfejlesztéshez illeszkedő - fejlődésének elősegítése. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 1,5 milliárd forint.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.