A nemzeti vidékstratégia egyik kulcseleme a falusi és tanyasi turizmus fejlesztése – jelentette ki Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) budapesti küldöttgyűlésén. A VM kormányzati portálon közzétett közleménye szerint a szaktárca támogat minden olyan kezdeményezést, amely segíti a vidéki foglalkoztatottság növelését, a helyi közösségek megerősödését, a vidéki gazdaság több lábra állítását, a sokszínű, mozaikos gazdálkodás térhódítását és a helyben termelt élelmiszerek piacra jutását.

Mindezekre hatással van a vidéki turizmus erősödése – hangsúlyozta Ángyán. A kormány többek között a tanyaprogram elindításával, a kistermelői rendelet és a közbeszerzési törvény módosításával, a kisebb vágópontok működési szabályainak egyszerűsítésével már eddig is a terület megerősítésére törekedett – állítja közleményében a VM. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a tárca a vidéki turizmus ösztönzésére 4 milliárd forintos pályázatot hirdetett az idén. A nagy érdeklődést mutatja, hogy a keret többszörösére nyújtottak be támogatási kérelmet a jelentkezők.

A falusi és tanyasi turizmus további fejlődéséhez szükség van az érdekelt vállalkozók, egyesületek, érdekvédelmi szervezetek és önkormányzatok eddiginél szorosabb együttműködésére. A minőségi szálláshelyek számának növelése mellett fontos a szolgáltatások és a programok bővítése. Korszerűsíteni kell a falusi turizmus információs rendszerét, bővíteni a marketing eszközök tárát és jelentős lépés lenne a Kárpát-medencében a területtel foglalkozó szervezetek közös, többnyelvű honlapjának kialakítása – jelentette ki az államtitkár.

A VM egyetért a FATOSZ felvetésével, hogy a terület fejlesztéséhez néhány jogszabály módosítására is szükség van. Törekedni kell a falusi szállásadás 2009-ben megszüntetett adókedvezményének visszaállítására, mielőbb pontosítani kell a falusi szálláshely rendeletben meghatározott fogalmát. Fontos, hogy a szolgáltatásokkal a vállalkozások mellett a magánszemélyek is foglalkozhassanak. A saját termékek értékesítése érdekében pedig újra kell szabályozni a szállásadáshoz kötődő falusi vendégasztal rugalmas és kedvező működésének feltételeit.

Forrás: agromonitor.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.