A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA nem hivatalos információi szerint csupán legfeljebb 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) generáció-váltást segítő fiatal gazda támogatásra – állítja közleményében az érdekképviselet. Az ÚMVP keretében lezajlott eddigi két meghirdetett támogatási időszakban több mint 20 milliárd forint támogatásban részesült több mint 2000 fiatal gazda, és ez is kevésnek bizonyult – emlékeztet az AGRYA.

Az érdekképviselethez eljutott hírek szerint az is előfordulhat, hogy a támogatási összeg jóval 1 milliárd forint alatt marad. Ha személyenként 10 millió forint támogatással számolunk, akkor ez az összeg 150 vagy még ennél is kevesebb számú igény teljesítésére elegendő. Amennyiben valós, hogy a jogcímre 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, akkor érdemes azt összehasonlítani a korábbi időszak tényadataival. Az ÚMVP keretében lezajlott eddigi két meghirdetett támogatási időszakban több, mint 20 milliárd forint támogatásban részesült több mint 2000 fiatal gazda. A második, 2010-ben lezárult meghirdetésnél a hozzávetőleg 900 teljesített kérelemmel szemben több mint 6000 igénylő volt. Ez a jelentős túligénylés komoly elégedetlenséget és csalódottságot eredményezett az érintettek között. Az elutasított kérelmezők nem kis számban bíróságon támadták meg az elutasító határozatokat.

„Ha valósak a hozzánk eljutott információk és valóban csak ilyen csekély, a legjobb esetben is legfeljebb 150 fiatal gazda számára támogatást biztosító keret áll a rendelkezésre, akkor meglátásunk szerint újra kell gondolni a kialakult helyzetet” – áll a közleményben. A szövetséghez és a vele kapcsolatban álló szaktanácsadókhoz érkezett jelzések szerint ugyanis újra igen komoly számú, több ezer kérelmezővel kell számolni. Emiatt a pénzügyi keret csak a kérelmezők igen kis hányada, legfeljebb 3-5 százaléka számára biztosítana forrásokat. Ebből adódóan a döntés után ismét nagy csalódottsággal kell számolni. Ezen túl a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – az AGRYA meglátása szerint amúgy sem túlságosan hatékony – apparátusát indokolatlanul terhelné le a nagyszámú kérelem ügyintézése.

Feltéve, hogy a fiatal gazda támogatásra valóban csak legfeljebb 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, akkor a források felhasználása ne a korábbi rendben történjen meg – javasolja az érdekképviselet az agrárkormányzatnak. A támogatás formája változzon meg, és a pénzbeli támogatást váltsa fel a kamattámogatás.  A kamattámogatásra lehetőséget ad az Európai Unió vidékfejlesztési rendelete, tehát jogi akadálya nincs a bevezetésnek. A kamattámogatás várhatóan kevéssé lenne népszerű, mint a szabad felhasználású, előfinanszírozott pénzbeli támogatás, emiatt az igénylők nagyobb hányada részesülhetne támogatásban.

Forrás: Agromonitor

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.