Rövidesen pályázni lehet a kormány egymilliárd forinttal támogatott tanyafejlesztési, júliustól pedig a falusi turizmus négymilliárd forintos keretű fejlesztési programjára. Hatásukra szakemberek reménye szerint végre megmozdulhat az álló tanyapiac is.

A júniusi indulással beharangozott egymilliárd forintos tanyafejlesztési program legfőbb célja a vidéki gazdaságok fejlesztése, a munkahelyek megőrzése és az ott élő gazdálkodók életminőségének, gazdálkodási feltételeinek a javítása. Ehhez meg kell oldani a tanyák energia- és ivóvízellátásának javítását, a tanyasi gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítését s nem utolsósorban a külterületi gazdaságokat körülvevő, rossz állapotú utak felújítását, karbantartását és az ott megtermelt áruféleségek piacra jutásának elősegítését − olvasható a vidékfejlesztési tárca ismertetőjében. Hogy ennek hatása mennyire és főleg mennyi idő múlva jelentkezik a piacon, az a szakemberek szerint több tényezőtől függ.

Bozsó Bence, a szegedi Limit Ingatlaniroda ügyvezető igazgatója úgy látja: amennyiben valóban beindul a tanyafejlesztési program, a két-két és fél éve alvó piacon az érdeklődés is élénkülhet és 10-20 százalékkal esetleg az árak is emelkedhetnek. Ehhez a széles körű és időben történő tájékoztatáson túl az is  fontos, hogy minél kisebb bürokrácia mozgassa a pályázati rendszert. Amúgy Bozsó szerint látványos fordulat nem várható rövid távon a tanyapiacon, hiszen a fejlesztések − például az aszfaltutak kiépítése, az épületek korszerűsítése, áramosítása, víztisztítók kiépítése stb. − több tíz millió forintot igényelnek, így az egymilliárd forint nem túl sok ilyen ingatlan piaci pozícióját erősítheti.

Pedig a tanyavilágban már napjainkban is közel 300 ezren élnek, akik közül sokan az elmúlt években éppen a nehezedő állapotok − leállt villamosítás, romló utak és közbiztonság, szolgáltatások hiánya stb. − miatt próbáltak  megszabadulni ingatlanjuktól. A kínálat most is széles, de például Szeged környékén gyér kereslet csak a 2−3 milliós kategóriában jelentkezik a városból kiköltözők részéről. A drágábban − a 4−8 milliós, felújítandó épületű és pár ezer négyzetméteres földterületű, valamint a 200-300 négyzetméteres házas, 6-7 ezer négyzetméteres földdel 18−20 milliós áron − kínáltak iránt nincs érdeklődés. Mint ahogy a nagyobb farmok, például szálláshelyekkel kialakított lovaspark iránt sem, melyet 200 millióért kínál mostani tulajdonosa.

Hasonló a véleménye a kormányzati programok piaci hatásairól Paprika Károlynénak, a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten és környékén ingatlanokat forgalmazó Paprika Immobilien tulajdonosának is. Bár úgy látja, az említett tanyafejlesztési pályázati lehetőség a másik, a lovas és gasztronómiai programok támogatására − négymilliárd forintos kerettel − meghirdetett programmal együtt lendíthet a mostani helyzeten. Az üzletasszony úgy tapasztalja: az utóbbi időben nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik "földes" tanyákat vásárolnak és gazdálkodásba fognak. Legtöbbjük nemcsak saját szükségletre termel, több kisgazdaság − legyen az öko- vagy hagyományos − piacra is juttat, illetve szálláshelyek kialakításával turistákat is fogad. Ezen a területen szintén széles skálán mozognak az árak: a 3−6 ezer négyzetméteres földdel 3 millióért kínáltak mellett számos komfortos, sőt luxusnak számító is eladó, persze ezek ára 8−10 millióról, utóbbiaké pedig 20−22 millióról indul.

Szintén pozitívan értékeli a két − de különösen a falusi turizmus élénkítését segítő − programot a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége. Szalay-Zala Andrea titkár lapunknak kifejtette: a korábban meghirdetett hasonló pályázatoknak is jelentős a hozadéka, felélénkítették a vidéket, kedvet csináltak a pályázáshoz és a beruházáshoz. Voltak, akik a megörökölt családi házat, tanyát újították fel s alakították át vendégek fogadására. Az alföldi tanyavilágban ennek kitűnő példái a jól működő ökogazdaságok, ahol az odalátogató gyermek- és felnőttcsoportok számára egyaránt sok érdekes látnivalóval és helyi ételspecialitásokkal tudnak szolgálni. A július 5-ével megnyíló új pályázati forrás − amely a gasztronómia, a lovas, a kerékpáros, a vízi és az ökoturizmus stb. fejlesztését segíti − céljaihoz a tanyavilág nagyszerű helyszínt biztosít.

Forrás: Napi Gazdaság

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.