Az Állami Számvevőszék (ÁSz) 2011-es ellenőrzési terveiben szerepel a Leader-program keretében felhasznált források eredményességének és hatékonyságának vizsgálata, és a hátrányos helyzetben lévő térségek felzárkóztatására fordított pénzeszközök elköltésének elemzése – közölte Holman Magdolna, az ÁSz osztályvezetője a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásán.

Az ellenőrzés során elemzik a vidékfejlesztési tárca, és a vidékfejlesztési hivatal munkáját, valamint vizsgálják az önkormányzatok és a végső kedvezményezettek tevékenységét is. A 2007-2013-as időszakra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) 1300 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amiből 1036 milliárd forint az uniós forrás. 2009 végig azonban ennek csak töredékét, 288 milliárd forintot használtak föl – tudatta az osztályvezető. A jelenleg is folyó vizsgálat első tapasztalatairól Holman Magdolna elmondta, feltehetően a gazdasági válság következménye, hogy a cégek nem vágtak bele nagyobb beruházásokba. A mikrovállalkozásoknak szánt forrásoknak például csak csekély részét fordították termelőkapacitások kiépítésére, a pénz jelentős hányadát szolgáltatásfejlesztésre, jellemzően vendéglátó-ipari beruházásokra költötték.

A 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség fejlesztésére mintegy 100 milliárd forintot különítettek el. A 2011. márciusi adatok szerint a rendelkezésre álló forrás 54 százalékát ítélték oda. Hatalmas azonban a szórás: van, ahol csak 11, másutt már 80 százalékot költöttek el. Ennek oka lehet az is, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő térségek pályázói esetenként nem tudták előteremteni az önerőt, vagy képtelenek voltak megelőlegezni a támogatás összegét.

Forrás: MTI, agromonitor.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.