„Jóllakott óriáskígyó” formáját veszik fel a Leader programon belül kialakított vidékfejlesztési térségek, és ez azt tükrözi, hogy politikai befolyásra alakultak ki – fogalmazott V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján. A tárca az eddigi 12-13 hónapról félévre igyekszik csökkenteni a pályázatok elbírálási idejét, a mostanáig alkalmazott „döntő-elbíráló-pontozó” rendszer helyett pedig olyat kíván működtetni, amely jobban megfelel a vidékfejlesztési stratégiai céloknak.

A VM arra törekszik, hogy „ne égjenek rá” az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon (UMVP) belül működő Leader-re azok a botrányok, amelyek az utóbbi időszakban az érdeklődés középpontjába kerültek – jelentette ki V. Németh Zsolt. Hozzátette: a politikai befolyást jól mutatja, hogy a vidékfejlesztési térségek „jóllakott óriáskígyóhoz” hasonlítanak, mert a kialakításukkor az „összeszűküléseknél kellett egy-egy önkormányzat, hogy a folytonosság ne szakadjon meg”.

Az államtitkár hibaként említette, hogy túlságosan nagy vidékfejlesztési akciócsoportok jöttek létre, így azokon belül nem alakulhatott ki a megfelelő bizalmi viszony. Ezért a működést túlságosan is szabályozni kellett, holott megfelelő felállás esetén a belső kontroll is elegendő lett volna. További gondot jelentett, hogy nem volt idő a pályázati felkészülésre, ezért a program számtalan – sokszor indokolatlan – hiánypótlási lehetőséget biztosított. Emellett az egész pályázatási eljárás hosszú és bonyolult volt – húzta alá az államtitkár.

A tárca már a közeljövőben változtatni kíván a rossznak ítélt gyakorlaton, és az elbírálási időt több újonnan tervezett kiírásnál – például a mikrovállalkozások, a turizmus vagy a nemzetközi kapcsolatok támogatásánál – már most hat hónapra igyekszik csökkenteni az eddigi 12-13 hónap helyett. Ezen kívül a minisztérium az érintetteknek két hónapos felkészülési időt biztosít majd, miközben a többszöri hiánypótlási lehetőséget megszünteti.

V. Németh Zsolt szerint a Leader-es beruházási pályázatoknál nem működik megfelelően az automatizmusra épülő, „döntő-elbíráló-pontozó” rendszer, amely a nagy tömegű ügyféligények kezelésére más típusú támogatásoknál alkalmas. Itt az eddigiektől eltérő, közös döntéseken alapuló rendszerre van szükség, amely jobban illeszkedik a vidékfejlesztési stratégiai célokhoz és kiszűri a nem kívánatos fejlesztéseket – hangoztatta az államtitkár.

Forrás: agromonitor.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.