Baranya, Somogy és Tolna megye falusi vendéglátóinak piacra jutását, képzését és szolgáltatási színvonaluk emelését szeretné segíteni a közelmúltban alakult Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter, amelyet tegnap mutattak be Pécsett. Szabó Géza, a klaszter és egyben a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke közölte: a szervezet tizenkét taggal alakult, és a régió több mint félezer falusi vendéglátójából 450-el tart kapcsolatot.

A klaszter működésére jövő év novemberéig 42 millió forintot költhetnek, ebből 34 millió forintot európai unós forrásból, pályázati úton nyertek. Az elnök tájékoztatása szerint a klaszter szakmai szervezetei, a velük kapcsolatban álló marketingcégek, rendezvényszervezők és egy utazási iroda közreműködésével szeretnének hozzájárulni a falusi vendéglátó vállalkozók sikeres működéséhez, bevételeik növeléséhez.

Tanácsokat adnak az adózáshoz, a könyveléshez, segítenek a működéshez szükséges képzettségek megszerzésében, a különböző vendégcsalogató attrakciók megszervezésében, a termékfejlesztésben és egyebek mellett a szálláshelyek népszerűsítésében is. Szeretnék, ha a falusi szálláshelyek iránt érdeklődők minél nagyobb számban választanák a dél-dunántúli vendégfogadókat, amelyek gazdag gasztronómiai kínálattal, egyedi termékekkel, azon belül kiváló minőségű borokkal, környékükön pedig számos nemzetiségi fesztivállal, kulturális programmal várják őket.

Emellett minősítési rendszerükkel is ki akarnak tűnni az ország többi régióinak falusi turisztikai szolgáltatói közül. A Dél-Dunántúlon immár 32 minősített ökoporta működik, amelyek közvetlen közelében védett természeti értékeket tekinthetnek meg a vendégek. Terveik szerint fél év múlva egészségporták, egy év múlva pedig gyermekbarát porták is lesznek. Előbbiek illat- és aromaterápiákkal, utóbbiak veszélymentes környezetben, gyerekek szórakoztatását szolgáló élményelemekkel várják a turistákat.

Szabó Géza a falusi turizmus klaszter megalakulását fontosnak nevezte abból a szempontból is, hogy folyamatos növekedést követően 2009-ben csökkent, tavaly pedig stagnált az ágazat vendégforgalma. Rámutatott: országosan összesen mintegy 7500 család foglalkozik falusi vendéglátással. Ők 2008-ban még egymillió vendégéjszakát regisztráltak, ez azonban 2009-ben és 2010-ben 10 százalékkal, 900 ezerre csökkent. A Dél-Dunántúl több mint félezer falusi vendéglátója 2008-ban 100 ezer, tavaly és tavalyelőtt 90 ezer vendégéjszakáról számolt be. A csökkenést a pénzügyi gazdasági válság mellett a falusi turisztikai szolgáltatók adómentességének megszüntetése, valamint a béren kívüli juttatásokban bekövetkezett kedvezőtlen változások okozták – vélte az elnök.

Forrás: Agromonitor.hu, mti.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.