A kormány célja, hogy talpra állítsa a vidéket – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Civil Akadémián tartott előadásában. A szaktárcánál egyebek mellett pályázati alapokat különítenek el, hogy azokon a településeken, ahol erre igény van, legyen hétvégén piac.

Fazekas szerint el kell érni, hogy legyen távlat a falvak és a városok előtt, és az ott élők találjanak megélhetési lehetőséget. A magyar vidéket versenyképes állapotba kell hozni, szemben az elmúlt években tapasztaltakkal – tette hozzá. A mezőgazdaságban például olyan átalakulásnak lehettünk a tanúi, amelyre az volt a jellemző, hogy az ágazatban egyre kevesebb ember dolgozott, egyre kevesebb növénnyel foglalkoztak, csökkent az állatlétszám, miközben a ráfordítások, támogatások növekedtek. Ez magas árakat eredményezett és nagyon kiszolgáltatottá is tette világpiac ármozgásainak a magyar agráriumot. Fazekas szerint a vidéki életlehetőségek szűkülésében ez a folyamat is szerepet játszott.

A magyar vidék „egyfajta latin-amerikai irányba” mozdult el, megtalálhatók benne a hatalmas területen gazdálkodó nagy cégek, de a magyar falu is, amelyben a gazdálkodók nem találják meg a lehetőségeiket, s kevés a munkahely.  Ebben a helyzetben élni kell a történelmi lehetőségeinkkel, magunkra vagyunk utalva, de vannak olyan külföldi megoldások, amelyeket át tudunk venni mondta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt néhány hónapban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) munkájának eredményeként a magyar termelők számára megteremtették a belső piacot, korábban ugyanis adminisztratív eszközökkel akadályozták a helyi értékesítést. Arra a lehetőségre, hogy a termését valaki fel is dolgozza, Nyugat-Európában egész ágazatok alakultak. A helyi értékesítés megnyitása ugyanis a feldolgozást is erősíti, hiszen a termékek eladásából származó bevétel hozzásegíti a kis termelői vállalkozásokat ahhoz, hogy feldolgozó kapacitásokat hozzanak létre - hangsúlyozta.

A szaktárca a termelők beruházásait támogatja is, e támogatásokra pályázni lehet majd, ahogyan támogatást élveznek a helyi gazdapiacok is. A VM-nél pályázati alapokat különítenek el, hogy azokon a településeken, ahol erre igény van, legyen hétvégén piac – hívta fel a figyelmet Fazekas. A miniszter a szabad pálinkafőzés lehetősége mellett az eredmények között említette még a házi disznóvágás, disznótor engedélyezését is. Ezek a tevékenységek a falusi turizmus szempontjából sem elhanyagolhatók – húzta alá. A szaktárca lehetővé teszi a kisvágóhidak újraindítását is, amelyeknek a helyi közétkeztetésben lehet szerepük. A nemzedékek közötti vagyonátadás illetékmentessé tétele is a vidék jövőjét szolgálja - jelezte a szaktárca vezetője. A nagy gazdaságok kapcsán elmondta, hogy termékskálájuk általában szűkebb annál, mint amit a magyar föld biztosítani képes. Vannak nagy cégek, amelyek kifejezetten ipari növények, gabona termelésére specializálódtak, de nyitottnak kell lenniük a világpiac irányába is. Ezeknek a cégeknek tőkeerő és egyéb szempontok – például feldolgozóipari háttér, késztermék forgalmazása – alapján komoly versenyhátrányuk van a Nyugat-Európában kistermelőkből alakult szövetkezetekkel szemben. Ezért a nagyobb magyarországi vállalkozásoknak végig kellene gondolniuk, miként tudnának készterméket előállítani – mondta.

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország GMO-mentességének fenntartása kulcskérdés a jövő szempontjából, ahogyan a földkérdés, a termőföld sorsa is. „Elemi érdekünk, hogy a termőföld a magyar gazdák, a magyar állampolgárok kizárólagos tulajdona legyen, a fiatal gazdákat is földhöz kell juttatni” – fogalmazott. A földvagyon sorsát rendbe kell tenni, ehhez pedig átgondolt szabályozás szükséges. Beszélt a tíz évre tervezett agrárstratégiáról is, amely ígérete szerint hamarosan elkészül a VM-ben.

Forrás: MTI, Agromonitor

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.