Mindössze 229 hazai nagygazdaság veszítene mai pozíciójából a 180 ezer regisztrált termelő közül, ha az unió 300 ezer euróban maximálná a gazdaságok éves közvetlen kifizetéseit és 150 euróban határozná meg az egy hektárra eső összeget a 2014-től kezdődő új költségvetési ciklusban – derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) modellszámításaiból.

A legrosszabb forgatókönyv szerint is csak 1533 termelő pozíciója romlana. A tárca egyetértene az alaptámogatási felső korlát megállapításával, ha az így felszabaduló pénzeket más kormányzati célokra – például a kisgazdaságok támogatására – lehetne felhasználni. Ugyanakkor ma több ponton – így az agrár-környezetvédelem és a kedvezőtlen adottságú térségek kezelésénél – tisztázatlan, milyen lesz a kapcsolat a közös agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatásokat folyósító (egyes) és vidékfejlesztési (kettes) pillére között.

Magyarország nem ért egyet a vidékfejlesztési kassza felülvizsgálatával, mert ez veszélyeztetné a számunkra kedvező mai pénzfelosztási arányt. Az Európai Bizottság (EB) novemberben tette közzé a KAP jövőjéről szóló hivatalos közleményt, amely a tagországok közötti vita alapjául szolgál. Lényeges változtatásként az egyes tengelyben helyet kapnának olyan támogatások is, amelyek agrár-környezetvédelmi célokat szolgálnának, illetve kiegyenlítenék a térségi gazdálkodási hátrányokat. Egyelőre azonban nem tudni, hogy e jogcímek miként viszonyulnának a kettes (vidékfejlesztési) tengelyhez, mivel ez is folyósít forrásokat az agrár-környezetgazdálkodás (akg) és a kedvezőtlen adottságú térségek (kat) számára.

A VM ugyanakkor jó iránynak ítéli, hogy a környezetvédelem, az éghajlatváltási hatások kivédése, a szerkezetátalakítás, a regionális kezdeményezések ösztönzése és egy közös uniós kockázatkezelési alap létrehozása is hangsúlyos része lenne a vidékfejlesztési tengelynek. Magyar szempontból nem tartaná viszont kedvezőnek, ha – miként egyes tagországok szorgalmazzák – az unió felülvizsgálná a kassza elosztását, mivel ez a mai kedvező hazai felhasználási arányt veszélyeztethetné.

Forrás: agromonitor.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.