Május 15-én lejár a területalapú és több más közvetlen támogatás egységes kérelmének április elejétől indult elektronikus benyújtási határideje a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

Az egységes területalapú támogatást idén is a SAPS keretében folyósítja az MVH. A beadást tavaly óta már kötelezően elektronikus úton kell megtenni, az elektronikus kérelem kitöltő és benyújtó felület az MVH honlapján külön menüpontban érhető el. Kérelmet csak az nyújthat be, aki regisztrált ügyfél az MVH-nál és akinek saját fizetési számlaszáma van. Tavaly 185 ezer ügyfél összesen több mint 5 millió hektár területre nyújtott be támogatási igényt, s ebben az évben is hasonló nagyságrendű érdeklődésre lehet számítani. 2009-ben 207 milliárd forint volt a területalapú támogatásra biztosított keret, a hektáronkénti uniós fajlagos támogatás pedig 42 173 forint.

Öt új jogcím és ami kiesik


Idén öt új jogcím szerepel az egységes kérelemben: az agrár-erdészeti rendszerek támogatása, az erdő-környezetvédelmi intézkedések, az erdőszerkezet átalakítása, a nem termelő mezőgazdasági beruházások és a nem termelő erdészeti beruházások támogatása, s régi-új jogcím az EMVA agrár-környezetgazdálkodási program. A támogatási kérelmet benyújtott ügyfélnek - a jogerős elutasító határozattal vagy jogerős, eljárást megszüntető végzéssel rendelkező ügyfél kivételével - a kifizetési kérelmet megelőzően, de legkésőbb 2010. június 9-ig, elektronikus úton területazonosítási kérelmet kell benyújtania az MVH részére. A 2010-es egységes kérelemben viszont már nem igényelhető az energianövények kiegészítő támogatása, valamint a termeléshez kötött Virginia- és Burley -dohány kiegészítő nemzeti támogatása.

Külön nyilatkozat papíron, szankció


Papír alapon kell külön nyilatkozatot tenniük május 15-ig azoknak, akik korábban zöldség-, gyümölcs, vagy dohánytermesztők voltak, és szerkezetátalakítási programban kívánnak részt venni. A nyilatkozat formanyomtatványa letölthető az MVH honlapjáról. Az elektronikus kérelmek benyújtásának határideje május 15-e, ám mivel ez szombatra esik, május 17-én még be lehet adni a kérelmet. Ezután módosításra szankció nélkül május 31-ig van lehetőség, június 9-ig viszont már szankciót von maga után a módosítás. Aki lekési a május 15-ei határidőt (vagyis május 17-e után nyújtja be kérelmét), annak már munkanaponként 1 százalékkal csökken a támogatása. A június 9-i határidő azonban már jogvesztő.

Segítség írásban és tevőlegesen, jelszóval

Az MVH honlapján megtalálhatók azok a tájékoztató és oktató anyagok is, amelyek segíthetik a kérelembeadást. Érdemes ezeket is megnézni, hiszen aki hibátlan kérelmet ad be, az biztosan bekerül a kifizetés első körébe. Aki még a segédanyagok átböngészése után is úgy gondolja, hogy egyedül nem tudja használni a kérelembenyújtási felületet, természetesen személyes tanácsadó segítségét is kérheti. A falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók ingyen közreműködnek a benyújtásban, a kérelem tartalma azonban minden esetben a gazdálkodó felelőssége. Ebben az esetben azonban a beléptető jelszó segítségével meghatalmazást kell adni a tanácsadó részére. Akinek még nincs jelszava, az levélben vagy személyesen kérhet az MVH területileg illetékes kirendeltségétől. Érdemes továbbá előzetesen a hivatal ügyfélnyilvántartásában megtekinteni az ügyféladatokat, mert ha változott az adószám öbb mint 200 milliárd területalapú támogatásra

A múlt évre rendelkezésre álló 207,3 milliárd forint területalapú támogatási keretből közel 205 milliárd forintot fizetett ki a gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Az ügyintézés és a kifizetések folyamatosak, így a még ki nem fizetett pénz nagyobbik hányadának átutalása májusban megtörténik. A kifizetések rendeletben előírt végső határideje ez év június 30., és az MVH határidőre befejezi azokat. A múlt évi kifizetést előre hozta a hivatal, mivel az unió ennél a jogcímnél is engedélyezte az előlegfizetést. Így a tavaly december elsejével kezdődő kifizetések helyett már a múlt év októberben kifizették a gazdálkodóknak a területalapú támogatás 70 százalékát előlegként. Ez 140 milliárdot tett ki, majd az év végéig a fennmaradó 30 százalékot is megkapták azok, akiknél nem volt semmilyen a kifizetést akadályozó probléma. Így 2009-ben 182 milliárd forint SAPS-támogatást fizetett ki az MVH az arra jogosultaknak. Nőtt az uniós támogatás fajlagos összege is, magasabb lett az előző évihez képest. Akkor 31.429 forint volt, 2009-ben pedig 42.173 forintra emelkedett az összeg hektáronként. Így most fordult elő először, hogy voltak akik - miután az igénylésükkel semmiféle probléma nem volt - már tavaly december végéig minden támogatást megkaptak.


Forrás: mvh.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.