electricity pylons 6810405 640

Januártól akár 12 milliárd forint 45%-os intenzitású beruházási támogatásra és akár 190 EUR/kW bevételkompenzációra lehet pályázni a vállalati energiatárolók telepítését célzó pályázat keretein belül.

A felhívás célja, hogy a kiegyenlítő piacokon már jelen lévő vagy belépni kívánó piaci szereplők számára (pl. aggregátor cégek, villamosenergia-termelők és ipari nagyfogyasztók) hozzáférést biztosítson a szennyezésmentes, rugalmassági szolgáltatást nyújtó technológiákhoz.

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok, vállalkozások, akik rendelkeznek érvényes műszaki gazdasági tájékoztatóval (MGT), vagy hálózati csatlakozási engedéllyel a pályázóra és az adott projekt telephelyére vagy telephelyeire vonatkozóan. Az energiatárolónak magyarországi telephelyen kell létesülnie.

Érintett GFO-kódok:

  • 113 (Korlátolt felelősségű társaság);
  • 114 (Részvénytársaság);
  • 116 (Közkereseti társaság);
  • 117 (Betéti társaság)
  • 226 (Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe)

A támogatás két egymásra épülő támogatási elemből épül fel:

  • Beruházási támogatás:
    • Az energiatároló telepítéséhez szükséges elszámolható tevékenységek támogatása.
  • Bevételkompenzáció:
    • Olyan támogatási rendszer, amelyben a villamosenergia-tároló üzemeltetője szolgáltatásait piaci körülmények között értékesíti és emellett az általa elvárt bevételi szint és az általa értékesíthető szolgáltatásokból megszerezhető bevétel különbsége alapján bevételkompenzációban részesül vagy bevételkompenzációt fizet.

Kiemelt szakmai elvárás a létesítendő energiatárolókkal szemben, hogy kiegyenlítő-energiaszabályozási képességekkel kell rendelkeznie. Ennek igazolásaként a projekt fizikai befejezéséhez a végső kedvezményezettnek szükséges megszerezni az energiatároló berendezésre vonatkozó aFRR akkreditációt a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. eljárásában.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek kérelmük benyújtásával vállalják, hogy

  • a projekt fizikai befejezését követő 10 évben üzemben tartják, és rendszeresen használják a hálózati csatlakozással rendelkező energiatárolót (kivéve, ha az igazolhatóan nem gazdaságos vagy a tároló éppen nem áll rendelkezésre). A használat kötelmére vonatkozó részletszabályozást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vonatkozó rendelete szabályozza.
  • a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet;
  • a fizikai megvalósulást követően, a fenntartási időszakban (és azt követően a bevételkompenzációra vonatkozó szerződés hatálya alatt) adatszolgáltatást biztosítanak MEKH felé a megvalósított beruházás műszaki és gazdasági tapasztalatairól.

A támogatás jellege:

Beruházási támogatás:

  • Az adott pályázó által valamennyi pályázati ablakban összesen elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege: maximum 12 320 000 000 Ft.
  • A támogatás mértéke rögzített, a telepíteni kívánt energiatároló pályázathoz megadott névleges teljesítőképességének függvényében elnyerhető összeg: 135 000 000 Ft/MW a pályázott névleges teljesítőképességre vetítve maximum az elszámolható összköltség 45%-a.

Bevételkompenzáció:

  • A kétoldalú különbözeti szerződésből vissza nem térítendő támogatás kiszámításához alapul szolgáló igényelt éves nettó fajlagos bevétel minimális összege 19 EUR/kW, maximális összege 190 EUR/kW a pályázott névleges teljesítőképességre vetítve.
  • A támogatási egyenlegből (a beruházási támogatás és a bevételkompenzációs összegek 10%-os kamatláb alkalmazásával a vizsgálat időpontjára hozott összege) kifizethető összeg nem haladhatja meg a projekt elszámolható összköltségének 10%-os kamatláb alkalmazásával a vizsgálat időpontjára hozott értékét.

A támogatási kérelmet 2024.01.15. 08:00 – 2024. 02. 05. 22:00 között lehet benyújtani.

A felhívás itt érhető el.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.