uk eu

Megjelent a "Magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék - BAR) keretéből" című pályázat közleménye. A pályázat keretében olyan mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok nyújthatnak be támogatási kérelmet, melyeknek a tevékenységét a Brexit megállapodás negatívan érintett, támogatás igényelhető eszközbeszerzésre és ingatlan beruházásra.

A pályázat célja a magyar vállalkozások részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el.

A támogatás igénybevételére jogosultak köre:

Mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok, amelyek:

 • rendelkeznek legalább 3 lezárt, teljes üzleti évvel;
 • Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,
 • nem tartoznak a KATA hatálya alá.

A támogatás feltétele a BREXIT-ből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és vélhetően felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása.

A pályázat keretében önállóan támogatható tevékenységek:

 • Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése;
 • Infrastrukturális és ingatlan beruházás.

A pályázatban az alábbi tevékenységek önállóan nem támogathatóak:

 • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele;
 • Képzési szolgáltatások igénybevétele;
 • Eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése;
 • Információs technológia-fejlesztés;
 • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, melyek célja a gazdasági termelési folyamatok és az üzemen belüli építmények energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával.

A vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege: minimum 3.000.000,-Ft, míg a maximum támogatás nem haladhatja meg a pályázó által a BREXIT nyomán 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült – azok rendelkezésre állásakor dokumentumokkal és hitel érdemlőden igazolt veszteségét.

A pályázatban 3 támogatási jogcím választható, melyek az alábbiak:

 • Átmeneti Közlemény (Temporary Framework), (a jogcím csak 2021. 12.31-ig meghozott döntésekre alkalmazható),
 • Regionális beruházási támogatás
 • Csekély összegű (de minimis) támogatás

A maximális támogatási intenzitás Átmeneti támogatás és de minimis esetén, amennyiben a fejlesztés helyszíne Magyarország (régiónkénti megkötés nélkül):

 • mikro és kisvállalkozásnak 70%
 • középvállalkozásnak 60%
 • nagyvállalatoknak 50%

A maximális támogatási intenzitás Regionális beruházási támogatás esetén régiótól függően 25–50 % lehet, amely középvállalkozások esetén +10, mikro és kisvállalatok esetén +20 százalékponttal növelhető. A régiók támogatási intenzitása a hatályos támogatási térkép alapján állapítható meg, mely itt található.

Az érdeklődő vállalkozásoknak a https://brexit.questionpro.com linken keresztül, előzetesen van lehetőségük regisztrálniuk 2021. szeptember 30-ig. Az online regisztrációs adatlap kötelező mezőinek kitöltésével véglegesített regisztráció nem előfeltétele a pályázat-benyújtásnak, azonban a regisztrált szervezetek a pályázatok értékelése során előnyt élveznek.

A pályázatok 2021. október 11. 08:00 óra és 2021. október 15. 12:00 óra között lesznek benyújthatók.

A felhívás itt érhető el.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.