eu 1232430 960

A Portfolio megbízható információi szerint pénteken megszületett az elvi döntés Brüsszelben: kifizethetik azokat a fejlesztési számlákat Magyarországnak, amelyeket október végéig már kiküldtek a magyar hatóságok. Ez azt jelenti, hogy szilveszterig legalább kb. 330 milliárd forint beérkezhet az államkasszába, sőt, ha decemberben további nagy tételben kiküldünk számlákat, a mai döntés alapján valószínűleg azokat is elég gyorsan kiutalják. 

E heti korábbi cikkünkben már szintén a Portfolio cikke alapján jeleztük, hogy a következő két hétben születik meg az elvi döntés Brüsszelben, hogy kifizethetik-e a már kiküldött regionális fejlesztési számlákat, vagy sem (utóbbi esetben a kifizetés megszakítása esetleg az összes támogatásunk felfüggesztésének rémével is fenyegetett volna). Ez azt jelenti, hogy a már kiküldött kb. 1,2 milliárd eurónyi fejlesztési számla 90%-át ki fogják rövidesen fizetni, ez pedig nagyon jól jön év végén a magyar államháztartásnak.

A Portfolio úgy értesült, hogy a mai kedvező döntés azért is született meg, mert az e hétfőtől máig tartó budapesti uniós audit nem tárt fel olyan súlyos problémákat, amelyek indokolnák, hogy az Európai Bizottság óvatossági alapon inkább megszakítsa a 60 napos kifizetési határidőt az október végéig benyújtott számlákra.

A javuló költségvetési mozgástér miatt még inkább bizonyos, hogy a jogszabályban kitűzött idei itthoni, 2064 milliárd forintos minimális uniós támogatás-kifizetési célt elérhetik ("el szabad érniük") az egyes magyar hatóságok, sőt akár jóval túl is lendülhetnek rajta.

Bővebben a Portfolion