money

A kormány módosította a 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszak támogatásának felhasználási szabályait: 100 %-ra emelte meg az uniós támogatási előleg mértékét. A pályázati keretek több mint felét kihirdették már az idén, ezért a változást szélesebb kört érint.

Az Európai Bizottság nem támogatja a 20-30 %-nál magasabb mértékű előfinanszírozásokat, azonban a magyar kormány ragaszkodik az 50-100 % előleg biztosítására, amelyet így a magyar költségvetés áll majd.

A nyertes pályázók alapvetően 50 százalék előlegre tarthatnak igényt a támogatási szerződés aláírását követően. Az előleg maximális értéke egymilliárd forint lehet természetes személyek, KKV-k, civilszervezetek, egyházi jogi személyek, nonprofit gazdasági társaságok esetében. K+F támogatások esetében az 50 százalék 75-re emelkedik. Továbbá 100 százalékra jogosultak a költségvetési szervek, helyi önkormányzatok, állami cégek, köztestületek, ha számláikat a kincstárnál vezetik, vagy az uniós forrásból nyújtott költségvetési támogatások kezelésére a kincstárnál külön fizetési számlával rendelkeznek, vagy ha 500 millió forintnál kisebb a támogatás összege.

Azonban a rendelet lehetőséget biztosít bármely nyertes pályázó részére 50 százaléknál magasabb előleg igénylésére, amennyiben likviditási tervvel alá tudja támasztani a magasabb előlegigényt. Az igény felülvizsgálatát és elfogadását az irányító hatóság és a gazdasági miniszter végzi el.

A rendelet a szankciókat is rögzíti: vissza kell fizetni az előleget támogatás nem rendeltetésszerű használata esetén, azaz nem a tervezett projektre ruháztak be, továbbá ha egy éven belül nem nyújtanak be igénylést időközi kifizetésre. Amennyiben a pályázó nem fizeti vissza a jogtalanul felvett előleget, akkor a kedvezményezett, de még a többségi tulajdonosa adószámának törlését is kezdeményezik.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.