Bár már júliusban megkezdték működésüket, december elsejéig hivatalosan is átadták az országban valamennyi Széchenyi Programirodát – tudta meg a Heti Válasz.

Az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) keretében a kormány 2013 végéig közel 2000 milliárd forint uniós és hazai forrást juttat a magyar gazdaságba. Az aktuális pályázati lehetőségekről szakmai konferenciákon informálódhattak az érintettek. Az ÚSZT Széchenyi Programiroda rendezvényeinek célja az volt, hogy megismertesse a pályázókkal a támogatási lehetőségeket, és személyre szabott tanácsadással segítse a munkájukat. A programirodák a tájékoztató tevékenységük során ingyenes információs napokat tartottak a már elérhető, illetőleg a rövidesen megjelenő új pályázatokról, az azokkal kapcsolatos tudnivalókról, a gyakran felvetődő problémák megoldási lehetőségeiről. Magyarország területén dolgozó 152 tanácsadó segít eldönteni az ügyfeleknek, hogy egy újfajta pályázaton érdemes-e indulniuk, s miként tudnak pályázati forrást találni egy-egy ötlet megvalósításához – s igény esetén mindezt az ügyfélnél. A már beadott és a beadandó pályázatok esetében is a pályázati folyamat egész időszaka alatt támogatják a pályázókat. „A tanácsadók helyi szinten, személyesen tudják orvosolni a kedvezményezettek projektjei kapcsán adódó problémákat, és hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több sikeres projekt valósuljon meg hazánkban” – nyilatkozta a Heti Válasznak Görözdi-Nagy Eszter, a Széchenyi Programirodák ügyvezető igazgatója.

A tanácsadók ingyenesen végzik munkájukat, céljuk, hogy minél több ötletből szülessen uniós pályázat, s persze a végén megvalósult fejlesztés. A térítésmentes szakmai konferenciák különlegessége az volt, hogy a leendő pályázók betekintést nyerhettek a teljes pályázati rendszerbe, amely kiegészült a Széchenyi Programiroda szerepének bemutatásával. Az aktuális pályázati források áttekintése mellett a programiroda tanácsadói a konferenciák alkalmával személyre szabott tanácsadással várták a pályázókat és a kérdéseket. A Széchenyi Programirodák rendszerében 19 megyei iroda kezdte meg a működését: a Nyugat-dunántúli Régióban Győrben, Sopronban és Zalaegerszegen, a Közép-dunántúli Régióban Székesfehérváron, Tatabányán és Veszprémben, a Dél-dunántúli Régióban Kaposvárott, Pécsett és Szekszárdon, a Közép-magyarországi Régióban Budapesten, az Észak-magyarországi Régióban Egerben, Miskolcon és Salgótarjánon, az Észak-alföldi Régióban Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon, valamint a Dél-alföldi Régióban Békéscsabán, Kecskeméten és Szegeden.

Görözdi-Nagy Eszter szerint nagy várakozás előzte meg, s nagy érdeklődés övezte ezeket a vidéki konferenciákat. Noha a Széchenyi Programirodák még csak júliusban kezdték meg működésüket, tanácsadási és tájékoztatási szolgáltatásaikat, már most több mint 13700 ügyféllel tartják a kapcsolatot. Többségük, 57 százalékuk kis- és középvállalkozás, míg 43 százalékuk a közigazgatási, illetve a civil szférában tevékenykedik. Az elmúlt időszakban csaknem 25 ezer ügyféltalálkozót bonyolítottak le a programirodák tanácsadói, s ezekre – az ügyfélközpontúság elvét követve – szinte kizárólag a pályázók, a projektgazdák székhelyén vagy telephelyén került sor. „A pályázóknak így nem kell Budapestre rohangálniuk” – mondja az ügyvezető igazgató. A programirodák eddig több mint 5250 már benyújtott pályázattal kapcsolatosan tudtak segítséget nyújtani: „a projekt sorsát az elindulásától kezdve egészen a megvalósításig végigkísérjük, s a menetközben előforduló tipikus hibák kijavításában is részt veszünk. De felhívjuk a pályázó figyelmét a még szükséges, hivatalos dokumentumok, iratok beszerzésére, valamint a jogvesztő határidők betartására is. Nem mi írunk pályázatot, mi csak segítünk az elkészítésükben, az összeállításukban. S az sem feladatunk, hogy mi dolgozzunk a pályázó helyett. Mi közvetítő szerepet töltünk be a pályázók, a közreműködő szervezetek, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség között” – tette hozzá Görözdi-Nagy Eszter, akitől azt is megtudtuk, hogy december elsejéig hivatalosan is átadták az összes programirodát – amelyek működésüket már júliusban elkezdték.

Forrás: Heti Válasz

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.