Az alábbiakban tesszük közzé a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében 2010. április 23.-án megrendezett konferencia rövid összefoglalóját, a Fizetési Meghagyásos Eljárás küszöbön álló változásairól.
2010. június 1-től a bíróságok helyett a közjegyzők folytatják le a fizetési meghagyásos (FMH) eljárásokat. Az elektronikus úton benyújtott kérelem esetén a jelenlegi átlagos 6 hónap helyett a közjegyzők akár 3 nap alatt kibocsátják a fizetési meghagyást. Az eljárási szabályok változása egy rendkívül erős,  hatékony eszközt ad a szolgáltatók, szállítók számára, hogy egy-két hónapon belül jogos pénzügyi követelésükhöz jussanak. A fizetési meghagyás ugyanakkor veszélyeket is hordoz, hiszen egy vállalat – amennyiben lejárt tartozása van – saját maga is kaphat ilyet beszállítóitól. A jogerős fizetési meghagyás birtokában rendkívül gyorsan elindítható a végrehajtás.

dr. Asbóth-Hermányi Lőrinc, közjegyző helyettes, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogi tudományos tanácsadója a küszöbön álló, legfontosabb változásokat részletezte.Fizetési meghagyásos eljárásban a közjegyzők az ország egész területére illetékesek lesznek. A törvény előírja, hogy a jogi személyiséggel vagy jogi képviselővel, ügyvéddel rendelkező szervezetek, beadványaikat csak elektronikusan terjeszthetik be. (Természetes személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek írásban – formanyomtatványon -, vagy akár a szóban is előadhatják kérelmüket.  Ilyenkor 15 napon belül bocsátják ki a fizetési meghagyást.) Kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthető a pénz fizetésére irányuló olyan követelés, amelynek összege az 1 millió forintot nem haladja meg. 1 millió forint felett választható a fizetési meghagyás vagy a peres eljárás is. Az adóst nem kötelező felszólítani a fizetési meghagyás kibocsátása előtt, ez a jogosult választása.

Illeték helyett, eljárási díjat kell majd fizetni, amely minimum a követelés 3%-a, de legalább 5000 Ft, maximum 300.000 Ft, amit elektronikus eljárás esetén kezdetben csak bankkártyás fizetéssel lehet megfizetni. Az írásban (formanyomtatványon) és szóban előterjesztett kérelem esetén az eljárási díj „sárga csekken” is megfizethető. A kérelmezőre jóval nagyobb felelősséget telepít a jogszabály, ugyanis a közjegyzők nem folytathatnak le bizonyítást, tehát a kérelmező felelőssége, hogy valós adatokat szolgáltasson a közjegyzőnek az eljárás során.

A fizetési meghagyás továbbra is csak akkor válik jogerőssé és végrehajthatóvá, amennyiben a kötelezett nem  él ellentmondással. Ha ellentmond, akkor az eljárás perré alakul át, és a papírok átkerülnek az illetékes bírósághoz, amelyet kérelmező jelöl meg. Ellentmondásra a végrehajtási szakban is lehetőség lesz. A jogerős fizetési meghagyás 10 évig nem évül el, így jobb feltételekkel lesz a követelés értékesíthető faktorcégeknek. A beérkező kérelmeket az MOKK fogja szétosztani a közjegyzők között, az egyenletes leterheltség érdekében – ezért lesz jelentősége a minden közjegyzőre vonatkozó országos hatáskörnek FMH eljárás esetén -. A jogerős FMH a végrehajtóhoz kerül, amikor is a jogosult meghatározhatja, hogy az adós mely vagyontárgyára vezessen végrehajtást.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.