A Piac és Profit magazin - Pénz, pénz és pénz - A nélkülözhetetlen elem címmel, a kis- és középvállalatok részére rendezett országos konferenciasorozatának negyedik - 2010. április 14.-i. budapesti - állomásának összefoglalóját adjuk közre, a pályázati lehetőségekről, és egyéb kedvező fejlesztési forrásokról.

Az előadók igyekeztek a konferencia résztvevőit részletesen tájékoztatni, hogy mire érdemes 2010-ben pályázni, és milyen egyéb fejlesztési forrásokhoz juthatnak, hogy minél hamarabb növekedési pályára sikerüljön állniuk.

Az előadások sorát Gablini Gábor, a VOSZ soros elnöke nyitotta, és a vállalkozásoknak az új kormány felé állított elvárásairól beszélt -alapul véve a tárgyhoz kapcsolódó korábbi megállapodást -. Versenyképes adók, a termelés elsődlegessége, összefogás, a hazai vállalkozások előnyben részesítése, a kis- és középvállalkozások fellendítése, az euró bevezetése - a VOSZ szerint ez az a hat pont, amelyek ahhoz szükségesek, hogy vállalkozásbarát környezet alakuljon ki Magyarországon. Egyebek mellett felhívta a figyelmet a keresletvezérelt szakképzés bevezetésének szükségességére, amely szintén a versenyképességet, és a munkahelyteremtést hivatott elősegíteni.

Gablini Gábort Fekete Zsolt, az NFÜ Elnöki Kabinetjének munkatársa követte és az EU-s pályázati lehetőségekről tartott összefoglaló áttekintést . Részletezte az NFÜ által eddig megvalósult, és lezárult fejlesztési programokat, és a jelenleg is elérhető, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elérhető pályázatokat. Ágazatonként és régionként, összesen 15 operatív program működik jelenleg, és több program esetében a keretösszeg megemelésére volt szükség, azok népszerűsége miatt. Külön kiemelte a Környezet és Energia Operatív Programot (KEOP) melynek keretében támogatják az energetikai fejlesztési projekteket, a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjesztése elősegítésének érdekében. A jövőben (2010 II. negyedévében) várható új pályázatok közül, pedig különösen prioritást fog élvezni az Ipartelepítéssel, a Komplex gyógy-turisztikai fejlesztésekkel, és az egyéb turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos pályázatok.

Gáspár Bence, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt) főosztályvezetője, az ÚMFT vállalkozások részére nyitva álló gazdaságfejlesztési támogatási lehetőségekről beszélt, és külön kiemelte a vállalkozások jövedelemtermelő képességeinek technikai fejlesztéseken keresztül való elősegítése érdekében kiírt KMOP-2010-1.2.1/A és GOP-2010-2.1.1/A jelű pályázatokat, melyek 2010. szeptember 6.-ig illetve december 31.-ig lesznek elérhetőek. Felhívta a figyelmet a vállalati folyamat menedzsment és elektronikus kereskedelem fejlesztését támogató KMOP 2009- 1.2.5. jelű pályázatra, amely szintén a vállalkozások versenyképességét hivatott előmozdítani. Ígéretes új lehetőségként szólt továbbá a környezetközpontú technikafejlesztést - KMOP-2009-1.2.4/A és GOP-2009-2.1.4/K - valamint a hulladékhasznosítást támogató - KMOP-2009-1.2.4./B és GOP-2009-2.1.4./H - új pályázatokról.

Tóth Balázs, az FVM osztályvezetője: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eddigi eredményeiről és a jövőben várható lehetőségekről szólt. Számos kérdés hangzott el az energianövények termesztését és a kis kapacitású olajsajtoló továbbá nyersszesz üzemek támogatásával kapcsolatban. Komoly igény mutatkozik ezekre a támogatásokra, amelyeket az ÚMFT keretében 2011.- ben is meg fognak hirdetni.

Aladics Sándor az (MFB) vezérigazgató-helyettese a támogatott beruházási és forgóeszközhiteleiről beszélt. A Bank KKV hiteleinek kedvezményes kamata 6% alatt van (3 havi EURIBOR + legfeljebb 5%, 15 éves futamidőre). A Magyar Fejlesztési Bank által a kereskedelmi bankok számára felszámítható felár a március elseje után az MFB-hez beérkező kérelmek esetében – összhangban a nemzetközi pénzpiaci folyamatokkal – 1%-ról 2%-ra emelkedett. A kereskedelmi bankok –melyeknél szintén elérhetőek ezek a hitelek - azonban továbbra is mérlegelhetnek, hogy a lehetséges maximális kamatfelárukon belül milyen feltételekkel nyújtanak hitelt a végső hitelfelvevő KKV számára, így a hitelek nem feltétlenül kell, hogy ezen mértékkel dráguljanak. A beruházási hitelek  előnye a kedvező kondíciókon felül, hogy pályázatok esetében önerőként lehet feltüntetni.

Dr. Szegvári Péter, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. stratégiai igazgatója: a Közép-Magyarország régió terület- és gazdaság-fejlesztési törekvéseiről, és a Holding kkv-kat támogató tevékenységéről tartott összefoglaló tájékoztatást, és a szervezet komplex tanácsadási és forrásszervezési tevékenységét emelte ki, amely hozzájárulhat a KKV-k forráshiányának kielégítéséhez.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.