Várhatóan májusban hirdetik meg azt a már régóta nagyon várt kiírást, amelyre mikro- és kisvállalkozások mellett a közepes cégek is pályázhatnak. A még véglegesítésre váró konstrukció előirányzatai szerint a konvergenciarégiókból pályázók 10 milliárd forint, a közép-magyarországiak pedig 3,5 milliárd forintnyi európai uniós forráshoz juthatnak az idén. Az Új Magyarország fejlesztési terv Gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) 2.1.1/B számú konstrukciótervezetének egyeztetése a minap zárult le. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez eljuttatott észrevételekből úgy tűnik, hogy az érintettek körében nem arattak osztatlan sikert a tervezett támogatási feltételek.

Az NFÜ már egyértelműen a válságból való kilábalással, a gazdaság élénkülésével számol, és ennek megfelelően alakítja a támogatási feltételeket is. Így részéről fontos elvárás, hogy a vállalkozásnál megvalósuló komplex fejlesztés járuljon hozzá az innovációs, adaptációs képesség erősítéséhez, az előállított hozzáadott érték növeléséhez, a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célok eléréséhez és a piacra jutáshoz is. A nyertes projekteknél a támogatási intenzitás 25–50 százalékos lehet, ez mikro- és kisvállalkozásoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal növelhető. Az elnyerhető öszszeg projektenként 20–150 millió forint.

Ennél a konstrukciónál az a jó, hogy egyszerre több fejlesztést valósíthat meg a pályázó. A GOP 2. prioritásnál klasszikus támogatható tevékenységnek számító gépbeszerzés mellett lehetőség van az ehhez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how megvételére, infrastrukturális és ingatlanberuházásra, információtechnológiai fejlesztésre, a beszerzett gépeket kezelő személyzet képzésére és tanácsadás igénybevételére is. A kiírástervezettel kapcsolatban véleményt formálók közül a legtöbben az árbevétel- és a foglalkoztatotti létszámmal kapcsolatos, együttesen teljesítendő követelményeket kifogásolják. Az NFÜ honlapján olvasható egyik észrevétel szerint „a világgazdasági válság közepén gyakorlatilag kizárják a működő vállalkozások 80 százalékát” ebből a pályázatból, mert olyan rossz volt a mérlegük 2009-ben. Mások a projektcégekre is kiterjesztenék a támogatási konstrukciót. Akad, aki attól tart, hogy bár ígérték, nem is lesz ilyen, nagyvállalatoknak is szóló kiírás az idén, ezért kérik a kiírás keretének a növelését és az elnyerhető támogatás maximális összegének 400-500 millió forintra történő emelését.

Forrás: vg.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.