A megújult abaújvári református templom

Példaértékű összefogás eredményeképpen egy kivételes, Közép-Európában egyedülálló gótikus templom újult meg az Európai Unió vidékfejlesztési programjának köszönhetően.

Az Abaújvári Református Egyházközség hálaadó istentisztelettel ünnepelte temploma felújítását, valamint a Perényi Borbála Gyülekezeti Otthon nevet viselő Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) elkészültét 2012. október 22-én a zsúfolásig megtelt abaújvári templomban.

A templom felújítására 47 M Ft vissza nem térítendő támogatást, a korábbi istállóból átalakított és felújított Gyülekezeti Otthonra 54 M Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a 160 lélekszámú kis falu egyházközsége.

A két beruházás sikeres lebonyolítása kivételes összefogásról, kitartásról és a hit erejéről ad tanubizonyságot és példát.  Az IKSZT pályázat teljes lebonyolítását a lelkész házaspár: Tóth István és Tóth Viktória végezte, a templom felújításának pályázati munkálatait az NLC Tanácsadói Csoport Kft. képviseletében Badacsonyi Tamás segítette.

Nézze meg az átadást bemutató videot alább!

Az ünnepi istentiszteleten Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, ennek központi gondolatata, miként az egész eseményé, az isteni gondviselés segítségével végzett emberi munka dicsérete volt. Ha nincs hit, nincs semmi, mondta a püspök. Ahol pedig élő a hit, ott Isten segít.

A nagyívű igehirdetés után Tóth István tiszteletes köszöntő beszédében felidézte a templomfelújítás és a közösségi ház építésének emlékezetes pillanatait, majd megajándékozta a munkálatokban részt vevőket.

Az abaújvári gyülekezet első embere közben büszkén beszélt arról, hogy a templom egész északi falát boríthatták eredetileg a falfestmények, melyek feltárását teljes egészében még nem, az állagmegóvást azonban már elvégezték a restaurátorok. A hajó falán látható, közel 500 négyzetméteren elhelyezett képek Szent Mártont és Szent Mihályt ábrázolják, a szentélyben a 12 éves Jézust, alatta pedig Szent Bertalan vértanúságát festették meg. A szószék mellett is látható egy alak, amely egyes feltételezések szerint Szent László.

Dr. Ódor Ferenc, a térség országgyűlési képviselője emelkedett szavakkal szólt az abaújiak példamutató összefogásáról, arról a munkáról, mellyel a magyar vidék népességmegtartó erejét szerzik vissza, és dicsérte a gyülekezet munkahelyteremtésben elért eredményeit – 16 embernek, a lakosság 10 százalékának adnak munkát. A képviselő felidézte pályakezdésének Abaújvárhoz kötődő részleteit: értékes útravalót kapott a közösségtől.

Tóth István elmondta Zsigmond király főbírájának, az abaúji földesúr, Perényi Péter sírjának kalandos felfedezését a templomban. A nagy tekintélyű földesúr unokája, Perényi Borbála nevét viseli az új közösségi ház, tette hozzá a tiszteletes, majd felkérte dr. Eperjesi Tamást, a NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) főigazgató-helyettesét, adja át a Perényi Borbála Gyülekezeti Otthonként működésbe lépő Integrált Közösségi Szolgáltató Teret. 

Az istentisztelet befejeztével az ünneplő közönség átvonult az Integrált Közösségi Szolgáltató Térhez, ahol dr. Eperjesi Tamás és Tóth Isván tiszteletes átvágta a bejárat előtt kifeszített nemzetiszín szalagot.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.