Csaknem 250 millió forintból újult meg a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. A létesítmény komplex energetikai korszerűsítése uniós támogatásból valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében. A nagyszabású beruházás eredményeiről Giliczéné Sándor Judit, az intézmény főigazgatója számolt be a 2012. augusztus 9-i projektzáró rendezvényen. Az eseményen részt vett Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára is.

Kovács Pál , a klíma és energiaügyekért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Az egész épület együttes megújult ezzel a komplex energetikai felújítással, így Sikonda beépült a turisztikai vérkeringésbe – jelentette ki Giliczéné Sándor Judit, a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium főigazgatója. Giliczéné Sándor Judit emlékeztetett, hogy a természeti környezet és a mikroklíma szempontjából kiváló adottságokkal rendelkező szanatórium épületei már jó ideje korszerűsítésre szorultak. Az igazgatónő kifejezte azon reményét is, hogy ezzel a felújítással országos elismertséget nyernek.

A legfontosabb az emberi egészség megóvása, és ebben a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium élen jár, és ezzel a beruházással még környezetüket is védik, mert kevesebb széndioxidot bocsát ki az intézmény – hangsúlyozta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma-és energiaügyekért felelős államtitkára. Mint Kovács Pál kiemelte, fontos, hogy más projektek is ilyen hatékonyan valósuljanak meg.

Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium projektzáró sajtótájékoztatója

A Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületcsoportjai különböző időszakokban készültek – a főépület immár több mint 90 éves. A homlokzatok elöregedettek, a nyílászárók elvetemedtek, a hőközpontok pedig már nem feleltek meg a kor követelményeinek. Az épületeket és az energiarendszereket a szoros anyagi keretek ellenére folyamatosan, de nem együttesen fejlesztették – így az egyik részen elvégzett állagjavítás a másik oldalon nagy veszteségeket, problémákat okozott. Emiatt az épületek energiahatékonysága igen alacsony volt, jelentős részben a rossz légzárású ablakok, illetve a korszerűtlen fűtési és hideg-melegvíz rendszer miatt. Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósult beruházás keretében a nyílászárók cseréje, a födém hőszigetelése és a távhőellátás felújítása zajlott le.A fejlesztés során figyelembe vették a település megjelenését meghatározó épület külső arculatát. Alapvető változtatás a homlokzaton ezért nem történt, a külső vakolat megújulása azonban javított az épület általános megjelenésén is.

A projekt kivitelezéséhez – mely során az ellátás zavartalanul folytatódott – olyan komplex megoldást választottak, amely alacsonyabb energiafelhasználást tesz lehetővé, és így már rövidtávon is jelentős költségmegtakarítást eredményez. A szanatórium fenntartási költségei tehát csökkennek, ezzel egyidejűleg pedig nő az ellátottak komfortfokozata. Az épület felújítása során először 383 nyílászáró cseréjét végezték el, majd utána következett a homlokzat és padlásfödém szigetelése. A meglévő gőzös helyett meleg vizes távhőellátásra álltak át – ehhez szükséges volt a meglévő földgáz tüzelésű kazánok átszerelése és átállítása meleg víz üzemre. Lecserélték a meglévő távvezetékeket és az elöregedett hideg-melegvíz tárolókat is, valamint mintegy 280 darab radiátort. Mindennek köszönhetően csökken az épületcsoport energiafelhasználása, így az energiára fordítandó költség és az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A szanatórium megújítása hatékonyan segíti elő a bányászati dolgozók eredményes rehabilitációs ellátását. Az épület megújult, szebbé, komfortosabbá vált. A felfrissült homlokzatnak páciens- és vendégcsalogató hatása is van, így ez is hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény bevétele a jövőben növekedjen.

Giliczéné Sándor Judit, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium, főigazgató,  Kovács Pál, a klíma és energiaügyekért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Polics József, Komló város polgármestere
A Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium tradicionálisan bányászok rehabilitációs és munka melletti regenerációs kezelését végzi – 1955 óta költségvetési szerv formájában. Tulajdonosa a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az intézmény a működéséhez szükséges finanszírozási forrást az Egészségbiztosítási Alaptól származó támogatásértékű működési bevétel, intézményi működési bevétel, valamint költségvetési támogatás biztosítja. A szanatóriumnak országos szintű ellátási kötelezettsége van. Alaptevékenysége a bányaipari és energiaszolgáltató-ipari dolgozók utókezelése, rehabilitációja, éjjeli szanatóriumi ellátása, bányász nyugdíjasok, bányamunkában megrokkantak gyógykezelése, valamint bármely nyugdíjasok bármely foglalkozásból, valamint aktív korú, dolgozók ellátása.

 

Forrás: Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.