Kutatás-fejlesztésre nyert több mint 19 millió forintot az anyagmozgató rendszerek gyártásával foglalkozó Flex-Coop Kft., a nemzetközi együttműködésben megvalósuló fejlesztést 2012. október 1-vel fejezték be szlovén partnereikkel.

 

A Flex-Coop Kft. két szlovén konzorciumi partnerével (Inova IR d.o.o, Jan & Florjan d.n.o) a nemzetközi EUREKA projekt keretében 2010 októberében nyújtott be pályázatot, és 2 hónappal később értesült a pályázat pozitív elbírálásáról. A projekt keretében egy olyan új típusú, energiahatékony hűtő és mélyhűtő elpárologtató kifejlesztése, tesztelése és gyártásának beindítása valósul meg, amely 20%-kal kevesebb energiát használ a jelenleg létező elpárologtatókhoz képest, ugyanolyan hűtőhatás eléréséhez. A munkálatok 2010 októberében kezdődtek meg, és 2012 októberéig tartanak. 

A beruházás teljes költsége 39.692.000,- Ft, melyből 19.846.000,- Ft a vissza nem térítendő támogatás.

A beruházás részletei

A nemzetközi EUREKA projekt részeként a FLEX-COOP Kft. által megvalósítandó projekt lényege az új típusú energiatakarékos elpárologtatók minden igényt kielégítő gyártási és szerelési körülményeinek biztosítása, azaz a megfelelő gyártósor kidolgozása, tesztelése és kivitelezése. A fejlesztés az ipari alkalmazási területre jelentős hatást tud gyakorolni, az elpárologtatók jelenlegi gyártása ugyanis még nem kiérlelt, számos kihívással szemben álló technológia.

 

 

A FLEX-COOP Kft. feladata a projektben a megfelelő elpárologtató típusok beépítési hátterének megteremtése, ami az ár vonatkozásában döntő lehet. A termék versenyképessége ugyanis a megfelelő folyamatos minőséget garantáló gyártástechnológiától és a gyártás gazdaságosságától függ. A jelenlegi hűtőgépekben használt elpárologtatók pedig általában véve magas árúak, a felhasználásukkal készült termékek árához viszonyítva.

A sikeres fejlesztés eredményeképpen a FLEX-COOP Kft. piaci részesedése is jelentősen javulni tud, nem csak regionálisan, de szélesebb nemzetközi szinten is. Regionális szinten kiemelkedő célunk, hogy növeljük piaci részesedésünket a volt jugoszláv államokban 80%-ra, Magyarországon és Romániában 20%-ra. Más elpárologtató-gyártókkal is fel kívánjuk venni a kapcsolatot, például Szerbiában, de az egész délkelet-európai régióban szeretnénk kiépíteni és megerősíteni üzleti kapcsolatainkat, ezzel is hozzájárulva a gazdaság fejlesztéséhez.

A projekt megvalósítását indokolja még, hogy az energiahatékony termékek gyártása iránt az elmúlt évek során exponenciálisan növekvő globális igény Magyarországon is megjelent. Versenyképes termékek – szerelési technológia – előállításához a költséghatékonysági, energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontokat egyszerre kell érvényre juttatni.

 


A projekt keretében kifejlesztésre kerülő gyártósor más területeken (elsősorban a megújuló energia piacán) is alkalmazható. A kutatás-fejlesztéssel megszerzett tapasztalatokat, létrejövő új technológiákat más tevékenységi területeinkre (anyagmozgató rendszerek, gyártósorok tervezése-kivitelezése) átültetve komoly lépéselőnyhöz juthatunk versenytársainkkal szemben.

A Flex-Coop Kft. tevékenysége

A Flex-Coop Kft.-t 1995-ben alapították, anyagmozgató rendszerek tervezésével, gyártásával és szerelésével foglalkozik. Többször vett részt komplett gyárak, üzemek, technológiák transzferjeiben, ahol működő berendezések leszerelése, elszállítása, esetleges felújítása, a megváltozott szabványoknak megfelelő átalakítása, és új helyen történő ismételt beüzemelése volt a feladata. Tevékenysége 1996-ban a kommunális hulladéktárolók gyártásával és forgalmazásával bővült. A szelektív hulladékgyűjtés megjelenésével fejlesztéseik a komplett hulladékkezelő rendszerek felé indultak. 2002-ben új fióktelepet létesítettek Bátonyterenyén, majd 2003-ban Siófokon. 2003-ban gyártókapacitásuk és termékválasztékuk is jelentősen bővült, a Salgótarjáni Acélárugyár, az ASCON - RECK gyáregységének átvételével. 2005-ben elkezdtek bevezetni egy speciális - szélsőséges üzemi körülmények között is hosszú élettartamú műanyag görgő gyártását. A görgőtípus - melynek licence átvételre került - többéves megbízható működést produkált Dél-Afrika bányáiban. Tekintettel arra, hogy az eredeti termékeket Dél-Afrikában - elsősorban helyi és amerikai igények kielégítésére - gyártották, a termékskálán egyelőre nem szerepelnek az európai DIN szabvány szerinti méretek. Az alaptípus iránti kereslet, és az előállított mennyiség folyamatosan növekszik. Jelenleg az ausztráliai és újzélandi export szállítások folynak. A jövőben, az európai DIN Szabvány szerinti méretezésű görgők gyártását kívánják beindítani. A célcsoport a bányaipar, erőművek, biomassza felhasználók, szemes termény és zúzalék felhasználók.

 

Több nemzetközi nagyvállalat beszállítója, pl. a Coca-Cola Hungary, Alcoa Europe, Carl Zeiss Hungary, Michelin Hungary, Nestlé Hungary, Villeroy & Boch Hungary, Henkel Magyarország. A társaság éves, átlagos statisztikai létszáma 2010-ben 58 fő, nettó árbevétele 469 678 000 Ft volt.    



Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.