solar photovoltaic renewable solar energy thumbnailAz Év Digitális Faluja címre augusztus 20-ig, a digitális innovációkat alkalmazó - 5000 fő alatti – magyarországi települések pályázhatnak négy kategóriában.

Az Év Digitális Faluja díj célja, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A díjazás által széles körben megismerhetővé válnak a már létező hazai digitális jógyakorlatok is, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását, a helyi közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését.

Az Év Digitális Faluja címre a digitális innovációkat alkalmazó - 5000 fő alatti – magyarországi települések pályázhatnak. Pályázatot kizárólag települési önkormányzatok adhatnak be.

A benyújtott pályázatokat független szakmai zsűri értékeli a kategóriákhoz tartozó szempontrendszer alapján:

1. Innovatív települési környezet
A település fenntartható digitális mobilitási rendszereket alakít ki, ezzel növelve a helyi életminőség színvonalát, a település vonzerejét. A település társadalmi és gazdasági elérhetősége támogatja a térségi szintű kapcsolati rendszerek kiépítését. A pályázó település a XXI. század környezeti és technológiai változásaihoz alkalmazkodva képes reflektálni és ezáltal dinamikusan fejlődni.

Vizsgálati szempontok:

  • a beruházások, beszerzések - a gazdasági-pénzügyi szempontok mellett - a digitális településfejlesztési eszközök társadalmi hatásait figyelembe véve valósulnak-e meg,
  • biztosítottak-e a település adottságaihoz illeszkedő, fenntartható mobilitási lehetőségek.

2. Fenntartható épített és természeti környezet
A pályázó település helyi energiastratégiáját úgy alakítja ki, hogy a takarékossági potenciálokat, valamint a megújuló energiaforrásokat felméri, ezeket digitális rendszerek segítségével optimalizálja, és monitorozza. A település a fenntartható, energetikailag integrált rendszerek bevezetésével, a zöld erőforrások hatékony kihasználásával pozitív hatást fejt ki környezetére.

Vizsgálati szempontok:

  • fenntartható erőforrásokra épülő települési környezet,
  • a középületek és/vagy közterületek energetikai rendszereinek működtetése a digitális technológiák alkalmazásával,
  • klíma-adaptív település.

3. Innovatív társadalmi és közösségi jólét
A település törekszik arra, hogy lehetővé tegye lakosai számára, hogy nyitott és együttműködő társadalomban éljenek. A településvezetők a különböző társadalmi csoportok számára egyéni megközelítésben ismertetik meg a mindennapi digitális technológiák adta lehetőségeket. A lakosságnak lehetősége nyílik a közösségi tervezésben való részvételben.

Vizsgálati szempontok:

  • a társadalom, a helyi közösség tájékoztatása az alkalmazott digitális eszközökről és technológiákról,
  • a digitális eszközök társadalmi beágyazódása,
  • a közösségi tervezések alkalmával használt digitális eszközök,
  • az új digitális technológiák bevezetése társadalmi párbeszéden alapszik-e.

4. Innovatív gazdasági ökoszisztéma
A település fenntartható módon és a helyi gazdaság fellendülését ösztönözve fejlődik, valamint adaptálja a különböző szektorokban alkalmazható digitális technológiákat. Továbbá ezen digitális rendszerek segítségével kapcsolódik a térségi gazdasági hálózatokba. A település támogatja az innovatív gazdasági és versenyképes piaci környezet kiépülését.

Vizsgálati szempontok:

  • a helyi és térségi gazdasági hálózatok logisztikai folyamataiban alkalmazott digitális technológiák,
  • a település támogatja-e az innovatív gazdasági és versenyképes piaci környezet kiépülését, a helyi vállalkozások bekapcsolódását a térségi  hálózatokba,
  • a település támogatja-e az innovatív szemlélet elterjesztését, a helyi vállalkozói képességek fejlesztését,
  • a település innovatív, digitális megoldásokat alkalmaz-e a helyi gazdaság és a helyi vállalkozások fejlesztésében.

 

A települések több kategóriában is pályázhatnak.

 

A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. augusztus 20.

A nyertes pályázatok kihirdetésére és a díjátadásra 2021. szeptember 21-22-én a Civitas Sapiens ’21 – Okos város konferencia + V4 Summit eseményen kerül sor.

A felhívás itt érhető el.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.