Garáb village Nógrád County Hungary 01

A Magyar Falu program keretében februártól az ősz közepéig ütemezetten megjelenő pályázatokat rendkívül gyorsan elbírálják majd, a végső beadási határidő lejárta után körülbelül hatvan napon belül kibocsátják a támogatói okiratot sikeres pályázat esetén - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Szolnokon. Hozzátette: azt követően napok kérdése, hogy a források az önkormányzatok számlájára kerüljenek.

Gyopáros Alpár elmondta: a pályázati kiírás megjelenésétől a beadási határidő lejártáig körülbelül hatvan nap telik el minden esetben, ilyen gyors pályázati eljárásrendre még nem volt példa Magyarországon.

Felidézte: a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy két másik intézkedés - a mellékúthálózat-fejlesztési program és egy úgynevezett "falusi csok" - elindítása mellett rendkívül jelentős összeget, 75 milliárd forintot biztosít az ötezer lélekszám alatti települései számára az idén, kizárólagosan hazai költségvetési forrásból, 18 különböző célterületen megfogalmazott fejlesztési lehetőségre. Ezek jellemzően a közszolgáltatások minőségének javítására vonatkoznak, közöttük mindenféle szolgáltatási, valamint magas-, illetve mélyépítési tevékenység is helyet kapott - közölte.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a Magyar Falu program a Modern Városok program fejlesztéseivel összefonódva a kormányzati ciklus egyik stratégiai eleme. Csak idén 150 milliárd forint központi költségvetési forrás jut az 5000 lakos alatti településekre, ennek egyharmadát a mellékútvonalak felújítására fordítják majd.

Az eseményen kiosztott összegzés szerint 2887 olyan település van Magyarországon, amelyen ötezernél kevesebben élnek: 101 város és 2786 község. Több mint 3 millió ember él ezeken, a lakosság harmada.

A tervek szerint idén 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek a Magyar Falu program keretében, azaz minden érintett településen látszódni fognak a fejlesztések, a program eredményei.

Már 2019 januárjában megjelennek a pályázati felhívások, februártól lehet pályázni a Magyar Falu Program első 100%-os támogatású pályázatain 5000 fő alatti településeken. Az egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltett közösségi terek felújításra és létrehozásra lehet pályázni elsőként majd. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a pályázati kiírások ütemezetten jelennek meg ebben az évben. Az önkormányzatokkal szemben nincs önerőelvárás, a finanszírozásnál pedig előnyt élveznek majd az alacsonyabb adóerő-képességű települések. Részletek és jelentkezés előminősítésre alább!

A pályázatok a Magyar Államkincstár bonyolítja le, a nyertesek rövid időn belül hozzájuthatnak a támogatási összeghez, és a pályázatok előfinanszírozottak lesznek. A falusi közszolgáltatások minőségének javítására 75 milliárd forint áll rendelkezésre. Mint mondta, 18 célterület jelöltek ki, a kedvezményezettek a helyi önkormányzatok és - két esetben - az egyházak lesznek.

Az üresen álló egyházi tulajdonú épületek - volt parókiák, plébániák, egyházi iskolák - felújítása mellett a programok szervezését, eszközvásárlást és a közösségi életet szervező személyek bérének és járulékának a költségeit is támogatják. Az egyházak pályázhatnak még temetők felújítására is.

Az önkormányzatok bölcsődék és óvodák létesítésre, felújítására, bővítésére, valamint orvoslakások építésére, orvosi rendelők felújítására vagy építésére, orvosi eszközök beszerzésére akár 100 millió forintos nagyságrendben is pályázhatnak.

A kormánybiztos szerint nagy érdeklődésre tarthat számot a belterületi utak és járdák felújítására szolgáló pályázatok.

A falu- és tanyagondnoki szolgálatok gépjármű-pályázataira 5 milliárd forint áll rendelkezésre, valamint 3 milliárd forint a falu- és tanyagondnokok bérezésére. A kormánybiztos elmondta, hogy tavaly év végén a kormány elfogadta a falusi útalap és a falusi közszolgáltatások minőségének javítását célzó kormányhatározatokat. Emlékeztetett arra, hogy a program intézkedéseire az idén legalább 150 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az ötezer lélekszám alatti települések életminőségének a javítására.

A falusi útalap keretében 50 milliárd forint jut idén, két szakaszban fognak megújulni alacsonyrendű utak, több mint 160 szakaszt újítanak fel 430 kilométer hosszan. Egyes munkálatok már márciusban megkezdődhetnek, a további útszakaszok felújítására legkésőbb ősz elején kerülhet sor. A kormány szándékai szerint 2020-ban 70-80 milliárd forint állhat majd rendelkezésre erre a célra. Ennek érdekében 2,5 milliárdos keretösszeget különít el idén a kormány ezeknek az útszakaszoknak a tervezésére - mondta Gyopáros Alpár.

A Magyar Falu Program alprogramok támogatási keretei részletesen a következőek:

- szolgálati lakás: 5 000 000 000 forint,

- bölcsődefejlesztés: 10 000 000 000 forint,

- óvodafejlesztés: 5 000 000 000 forint,

- óvodaudvar, illetve óvodai sport: 5 000 000 000 forint,

- orvosi rendelő, orvosi eszköz: 6 000 000 000 forint,

- orvosi ellátást segítő eszköz: 2 000 000 000 forint,

- polgármesteri hivatal felújítás: 2 000 000 000 forint,

- belterületi járdafelújítás anyagtámogatása, belterületi útfelújítás: 10 000 000 000 forint,

- sportparkok építése: 2 000 000 000 forint,

- temetőfejlesztés: 3 000 000 000 forint,

- eszközfejlesztés közterület karbantartására: 3 000 000 000 forint,

- falubusz (falugondnoki) program: 8 000 000 000 forint,

- helyi közösségi terek fejlesztése történelmi egyházak bevonásával – a helyi identitástudat erősítése: 7 000 000 000 forint,

- nemzeti és helyi identitástudat erősítése önkormányzatok és nemzeti kulturális intézmények bevonásával: 6 000 000 000 forint,

- okospontok kialakítása: 1 000 000 000 forint.

A felhívás tervezetek hamarosan elérhetőek, részletes tájékoztatásért jelentkezzen előminősítésre alább!

 

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.