Sikeresen lezárult az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009 Program. A támogatott projektekből megvalósult eredmények országszerte jelzik Magyarország, valamint a donor országok - Izland, Lichtenstein és Norvégia - sikeres együttműködését az európai örökség megőrzésétől a tudományos kutatáson át a humánerőforrás-fejlesztésig. A program zárása alkalmából rendezett konferencián a projektgazdákon kívül a Norvég Külügyminisztérium, Norvégia budapesti nagykövete, a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a lebonyolításért felelős hazai intézményrendszer képviselői vettek részt.

A finanszírozási mechanizmusok program már az első pályázati körben, 2006-ban is rendkívül népszerű volt a hazai pályázati lehetőségek között. E népszerűség és fokozott figyelem végigkísérte a pályáztatás egész folyamatát.

A program sikerének egyik legfontosabb eredményeként a donor és a kedvezményezett országok közötti jó együttműködést jelölték meg a konferencia résztvevői. Bizakodásukat fejezték ki a tekintetben, hogy a program során Magyarország és a donor országok között kialakult kapcsolat megalapozza a sikeres jövőbeni együttműködéseket is.

A rendezvényen beszámoltak arról, hogy a három pályázati fordulót követően a donor országok 99 pályázatot támogattak a rendelkezésre álló mintegy 135 millió eurós forrásból.

A konferencia előadói bemutatták a program megvalósításában résztvevő intézményrendszert is, melynek tagjai: a donorok és a kedvezményezett országok közötti programkoordinációért felelős, brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint Nemzeti Kapcsolattartó, a Magyar Államkincstár, mint Kifizető Hatóság és a projektek végrehajtásáért felelős Végrehajtó Ügynökség, azaz a VÁTI Nonprofit Kft. A programvégrehajtás 2011. április 30-án befejeződött, a pénzügyi végrehajtás jelenleg is folyik. A program hozzájárult a bilaterális kapcsolatok erősítéséhez is, a projektek egyharmadában vettek részt donor országbeli partnerek.

A konferencián köszöntő beszédet mondott Siri Ellen Sletner, Norvégia budapesti  nagykövete, majd Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke tartott nyitóbeszédet. Kurt Haugen, a Finanszírozási Mechanizmus Iroda programigazgatója, Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának főigazgatója, valamint Vibeke Rysst-Jensen, a Norvég Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese egy-egy előadással tisztelte meg a rendezvényt.

A kiemelt területek szerint szervezett munkamegbeszéléseken a projektgazdák áttekintették és megosztották egymással a projektvégrehajtás tapasztalatait.

A jövőbeli támogatási konstrukcióval kapcsolatban elhangzott, hogy a kedvezményezett országok közül Magyarország az eddiginél valamivel több, 150 millió eurót meghaladó támogatásban részesül majd. Jelenleg Magyarország és a donor országok között a bilaterális tárgyalások zajlanak.

A konferencia záróakkordjaként az Európai Roma Zenei Szakkollégium diákjai adtak rövid műsort Snétberger Ferenc gitárművész, a szakkollégium tanárának közreműködésével. A szakkollégium a felsőörsi zenei tábor létrehozására, valamint a tehetséges, ám hátrányos helyzetű, roma gyermekek kiválasztására kapott támogatást a finanszírozási mechanizmusból.

Sikerek az Európai Gazdasági Térség és Norvégia támogatásával
2004 májusában Izland, Lichtenstein és Norvégia létrehozta az EGT Finanszírozási Mechanizmus és Norvég Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű támogatási konstrukciókat annak érdekében, hogy elősegítse a társadalmi és gazdasági kohézió megteremtését a kibővült EGT-ben. A Norvég Finanszírozási Mechanizmus a 10 új uniós tagállam, míg az EGT Finanszírozási Mechanizmus a 10 új tagállam, valamint Görögország, Portugália és Spanyolország számára volt elérhető.

Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül Izland, Lichtenstein és Norvégia által Magyarországnak nyújtott 135 millió eurós támogatás a kedvezményezett országok számára összesen biztosított  1,17 milliárd euró támogatásnak több mint 10%-a volt, amely a második legnagyobb összegű támogatást jelentette.

Kiemelt területek
Támogatás azokra a projektekre volt igényelhető, amelyek az alábbi kiemelt területekhez köthetőek. Egy pályázat csak egy kiemelt területhez kapcsolódhatott.
1. kiemelt terület: Környezetvédelem
2. kiemelt terület: Fenntartható fejlődés
3. kiemelt terület: Az európai örökség megőrzése
4. kiemelt terület: Humánerőforrás-fejlesztés, oktatás
5. kiemelt terület: Egészségügy
6. kiemelt terület: Gyermek és ifjúság
7. kiemelt terület: Regionális fejlesztés és határon átnyúló együttműködés
8. kiemelt terület: Bel- és igazságügyi együttműködés
9. kiemelt terület: Tudományos kutatás

Az igényelhető támogatás mértéke
Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus hozzájárulása a projekthez, a támogatásra jogosult szervezettől függően 60, 85 vagy akár 90% is lehetett, összhangban az Európai Közösség társfinanszírozásra vonatkozó célértékeivel. A pályázónak az állami támogatási szabályoknak is meg kellett felelnie.

Támogatásra jogosultak
Bármely Magyarországon alapított, hivatalos nyilvántartásba vett vagy bejegyzett állami, magán vagy nem kormányzati szervezet, amely a köz érdekében tevékenykedik – pl. nemzeti, regionális és helyi hatóságok, oktatási/kutatási intézmények, környezetvédelmi szervezetek, önkéntes és közösségi szervezetek közösségi és magán szervezetek közötti együttműködések jogosultak voltak a támogatásra, projektek kezdeményezésére.
A közérdek/közhasznúság kiemelkedően fontos volt a támogatott tevékenységek szempontjából.

Pályáztatás és végrehajtás
Az EGT és Norvég FM program keretében meghirdetett pályázati felhívásra három fordulóban, 2006 és 2008 között lehetett pályázni. A három pályázati forduló eredményeként a Norvég Civil Támogatási Alapon és a technikai segítségnyújtás felhasználására szolgáló projekttel együtt a lekötés 99 százalékos volt.

A legnépszerűbb prioritási területnek a környezetvédelem, az európai örökség megőrzése és a humán-erőforrás fejlesztés bizonyult.

Összességében elmondható, hogy a donor országok által nyújtott támogatás hozzájárult a társadalmi és gazdasági kohézió fejlesztéséhez.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok jövője
Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok következő időszakában Magyarország több, mint 150 millió euró támogatásban részesül. A programok átfogó célja a gazdasági és szociális egyenlőtlenségek csökkentése, illetve a donor és kedvezményezett államok közti bilaterális kapcsolatok erősítése.

2010 novembere óta zajlanak a tárgyalások Magyarország és a donor államok képviselői között a támogatás felhasználásának feltételeiről, célterületeiről. A korábbi időszakban sikeres területek, így a környezetvédelem, a kulturális örökség megőrzése, a humánerőforrás fejlesztés és tudományos kutatások várhatóan a jövőben is részesülnek az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok forrásaiból. Az első pályázati felhívások előreláthatólag 2012 második felében kerülhetnek meghirdetésre.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.