Egyetértünk azzal a kormányzati törekvéssel, hogy a 2014–2020-as fejlesztési időszakban az európai uniós források jelentős részét a gazdaságba kell forgatni – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a távirati irodának nyilatkozva.

Hozzátette, a magyar vállalkozások számára ez lenne az ideális, az más kérdés, hogy ezt az elképzelést el lehet-e fogadtatni az Európai Unióban. A kamara elnöke fontosnak nevezte, hogy alapos, átgondolt munkával meghatározzák, mit kell érteni gazdaságfejlesztésen. Lehet olyan véleményeket is hallani, hogy az unió elsősorban pénzügyi eszközök, visszatérítendő támogatások irányába, például kamattámogatásba, garanciaalapokba tolná el a fejlesztési forrásokat – jegyezte meg az MKIK elnöke.

Parragh László kifejtette, a következő fejlesztési ciklusban a magyar gazdaság versenyképességének javítása, a beszállítói hálózat erősítése, az innováció, az infrastruktúra-fejlesztés célokra lehetne és kellene az uniós forrásokat felhasználni. Úgy vélte, fontos lenne az uniós források felhasználásában olyan folyamatokat beindítani, hogy ne csak a megvalósult eredmény maradjon az országban, hanem a kivitelezés haszna is a magyar vállalkozókat gazdagítsa. Az elnök szerint az intézményrendszert le kell egyszerűsíteni és csak a brüsszeli minimumot teljesíteni, azaz legyen a lehető legegyszerűbb az elszámolás, a pályázó lehetőleg alanyi jogon, a kiírt feltételek teljesítése esetén gyakorlatilag automatikusan kapjon támogatást. A jelenlegi intézményrendszer nagy hibájának nevezte, hogy továbbra is párhuzamosságok jellemzik, túlzottan bonyolult, önálló nyelvezete van, önjáró, átláthatatlan és lassú. Úgy vélte, az átalakítás kapcsán óriási ellenállásra kell számítani, mert a mostani rendszernek „sok haszonélvezője van”.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.