Az Európai Bizottság hivatalosan is elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kérelmét, miszerint bizonyos pályázatok esetében a felmerülő közvetett költségeket az elszámolás során nem kell külön-külön számlával alátámasztani a jövőben. Ezzel jelentősen csökkennek a pályázók adminisztratív terhei és tovább gyorsul az uniós pénzek kifizetése is.

Az egyszerűsített elszámolás alkalmazását az Európai Bizottság az Európai Szociális Alap vonatkozásában az elsők között hagyta jóvá Magyarország számára. Az új módszer lényege, hogy a közvetett költségek a felmerülő közvetlen költségek meghatározott mértékéig átalány alapon számolhatóak el. Az elszámolásra egyelőre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) projektjei esetén van lehetőség.

A Bizottság részére megküldött kérelem a korábbi programozási időszak projekt adatainak elemzésén alapult. A módszer a pályázatos és könnyített elbírálású projektek esetében kerül alkalmazásra. A TÁMOP kiírásokban használt részletes költségvetési tábla alapján valamennyi költség besorolásra került a közvetett vagy közvetlen költségek valamelyikébe, kizárva ezzel a kettős finanszírozás lehetőségét. Az átalány költség meghatározásának alapja a közvetlen költségek összege, melynek százalékos mértéke a projekt méretének függvényében 13-20% között változhat.

„Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével” az első olyan kiírás, ahol a fenti egyszerűsítés életbe lép. A pályázat december óta elérhető az NFÜ honlapján, a pályázatok benyújtására 2013. február elejétől lesz lehetőség. A pályázat keretében a létszámukat bővítő non-profit szervezetek új, fiatal, elsősorban pályakezdő munkanélküliek alkalmazásához kaphatnak bér- és képzési támogatást.

A módszertan gyakorlati alkalmazásával jelentősen csökkennek a pályázatok nyerteseinek adminisztratív terhei és az intézményrendszer feladatai is, melynek köszönhetően nagymértékben felgyorsulhatnak az uniós kifizetések.

Forrás: nfu.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.