wheat gc9ccde085 640Hamarosan újra megnyitásra kerül a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat, amely keretében egyösszegű, átalány, 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű támogatást biztosítanak a gazdáknak, önerő nélkül. 

A rendkívüli időjárási körülmények rendhagyó intézkedéseket igényelnek. Az Agrárminisztérium fontos feladatának tartja, hogy a gazdatársadalom megbecsültségét visszaállítsa a magyar társadalomban.

A Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a mezőgazdasági kistermelők számára, tevékenységük támogatása és bővítése érdekében újranyitják azt a pályázatot, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosítanak. Fontos könnyítés, hogy a pályázathoz önerő nem szükséges.

A csapadékhiánnyal és a szárazsággal kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs eddigi intézkedéseire is. Kifejtette, a hiteltörlesztési moratórium lehetőséget biztosítanak 2023 év végéig az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára. Emellett a mezőgazdasági aszálybiztosításoknál a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kártérítési folyamatot. Továbbá az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány. Az aszály okozta károk mérséklésére szolgál az öntözést kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására szánt 1,4 milliárd forintos többlettámogatás. Végül, de nem utolsó sorban pedig az öntözni kívánó termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, a hatóság azokat automatikusan engedélyezi – sorolta a tárcavezető.

Nagy István kitért arra is, hogy a termőföld használatához kapcsolódó megszokásaink egy részét is felül kell vizsgálnia a gazdálkodóknak a vízmegtartás érdekében. A vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség, a megfelelő művelési mód megválasztása kulcskérdéssé vált. Át kell azt is gondolni, hogy ilyen időjárási körülmények között milyen szárazság tűrő növénykultúrák termeszthetők.

Forrás: kormány.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.