20151016 PEL 6317

A Miniszterelnökség közleménye szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) jogutódlással történő megszüntetése miatt nem kerül veszélybe az agrártámogatások jövő évi kifizetése. Az illetékes tárcák az Európai Bizottsággal közösen hatékonyan dolgoznak azért, hogy az átszervezés minél rövidebb idő alatt, zökkenőmentesen megtörténjen. Az elkövetkező időszakban 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás segíti a magyar gazdálkodókat.


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezése a meghatározott ütemterv szerint, az illetékes tárcák folyamatos aktív együttműködésével halad. A Miniszterelnökség az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben, folyamatos kapcsolattartás mellett dolgozik annak érdekében, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) 2017. január 1-től kifizető ügynökségként működhessen, valamint az MVH további feladatait a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium és a megyei kormányhivatalok átvegyék. A MÁK munkatársai eddig is foglalkoztak Európai Uniós társfinanszírozású operatív programok kifizetéseivel, ezért nem jelent problémát a vidékfejlesztési források kifizetése sem. Az MVH jelenlegi kollégái pedig – mostani munkavégzésük helyén – továbbra is folytatni fogják a kifizetési feladatokat.

Az egyeztetések az érintett minisztériumok és szervezetek között folyamatosak, az átalakítást több munkacsoport koordinálja. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságával több, magas szintű személyes megbeszélés, valamint számos szakértői szintű egyeztetés zajlott már le. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az MVH sikeres átalakítása érdekében Brüsszel minden segítséget megad, valamint, hogy a Bizottság elfogadta hazánk átalakítási szándékát, melyet teljes mértékben tagállami hatáskörnek tart.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Bizottság az akkreditáció meglétét, annak érvényességét vizsgálja, az Európai Uniós és Közös Agrárpolitika jogszabályrendszere szerint. A programvégrehajtási, kifizető ügynökségi feladatok ellátásának intézményrendszere – bizonyos alapszabályok betartásával – teljes mértékben tagállami hatáskör. A MÁK feltételes akkreditációja az MVH átalakításával párhuzamosan folyik. Az EU-s szabályok értelmében a feltételes akkreditáció megléte elégséges a kifizetéshez, így a gazdálkodók időben megkapják a támogatásokat. A teljes akkreditáció pedig a jövő év folyamán megtörténik.

A magyar vidékfejlesztésben jelentősebb eredmények születtek az elmúlt évben, mint az előző programozási időszak első éveiben. A Vidékfejlesztési Program jóváhagyását követő első évben összesen 35 pályázati felhívás jelent meg, 900 milliárd forint értékben, - ami a napokban 940 milliárdra emelkedett – vagyis a források több mint 70 százaléka kiírásra került. Ezzel szemben a szocialista kormányzás alatt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program elfogadása után ez csupán 500 milliárd forint volt.

A Miniszterelnökség az Európai Unió egyre bonyolultabbá váló Közös Agrárpolitikájában is mikro-, kis- és középvállalkozások érdekeit szem előtt tartva működteti a Vidékfejlesztési Programot. A háttérben folyamatos a támogatási kérelmek értékelése, az ügyfelekkel zajló adategyeztetés, illetve a hiánypótoltatás, melyek az értékelésekhez feltétlenül szükségesek. Ezt követően az egyes kiírások eredményhirdetései a közeljövőben folyamatosak lesznek.

A Miniszterelnökség felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az ellendrukkerek riogatása ellenére a támogatási kérelmek értékelése megfelelően halad, az MVH átszervezése során pedig nem kell a kifizetések felfüggesztésétől tartani. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség korábbi átalakítása során is jól vizsgázott a kormány, az akkori negatív hangokból sem igazolódott be semmi. Ezen munkának a tapasztalatait felhasználva a Miniszterelnökség egyértelmű célja az, hogy az átalakításnak köszönhetően a gazdálkodók egyszerűbben, átláthatóbban és időben juthassanak hozzá az őket megillető támogatásokhoz.

Forrás: kormany.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.