mezogazdasagi ontozes

Az elmúlt napokban összesen 6 uniós pályázati felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében, ezek összértéke meghaladja a 87 milliárd forintot - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A pályázati felhívások nagyobb része, mintegy 66 milliárd forint keretösszeggel a kertészeti ágazat versenyképességének javítását, támogatását célozza - mondta az államtitkár.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Programban a munkaigényes ágazatok támogatását kezelik kiemelten, ezért szánják a mostani pályázati felhívásban meghirdetett támogatások nagyobb részét a kertészeti fejlesztésekre. A megjelent pályázatok esetében a legfontosabb az, hogy olyan a versenyképességet, a hozzáadott értéket növelő beruházások jöjjenek létre, amelyek segítségével a kézimunka-igényes ágazatok nagymértékben képesek lesznek a fejlődésre - mutatott rá az államtitkár. 

Emlékeztetett arra: 2015 decemberében jelent meg az élelmiszeripari felhívás, 151 milliárd forintos keretösszeggel, ezt folytatják most a kertészeti pályázatokkal.

Az államtitkár elmondta: a kormány januárban határozta meg azt az új pályázati ütemtervet.

A mostani kiírások alapján az üvegházak és fóliaházak fejlesztéseire mintegy 22 milliárd, az ültetvények telepítésére és öntözésre 19 milliárd forintot, a hűtő- és gombaházak beruházásaira 22 milliárd forintot szán a kabinet, a gyógy- és fűszernövény-termesztés fejlesztésére 3 milliárd forintot, a mezőgazdasági kisüzemek beruházásaira 14 milliárd forintot különítettek el, az erdőkárok helyreállítására mintegy 6,8 milliárd forintot.

Az államtitkár kiemelte: a pályázatokhoz üzleti tervet kell bemutatni. Az elbírálásban használt pontrendszerben a maximális 100 pontból 55-öt lehet szerezni a jó üzleti tervvel, a többi pont a felhívásban szereplő szempontok szerint érhető el.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a támogatások mértéke a Közép-Magyarország régióban 40 százalék, míg a többi régióban 50 százalék. A fiatal gazdák még plusz 10 százalékos támogatással számolhatnak.

Az üvegház-beruházások, fóliaházak, gombaházak és hűtőházak esetén igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege egyéni pályázatnál 500 millió, kollektív projekteknél 1 milliárd forint, míg a gyógy- és fűszernövény termesztésnél 50 millió, illetve 100 millió forint. Az ültetvénytelepítésnél a plafon egyéni projekteknél 75 millió, kollektív pályázatoknál 150 millió forint.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.