A kormány döntött arról, hogy egyszerűsített eljárással és állami finanszírozás biztosításával segíti a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszűntetésének rendezését. A lehetőség a téeszesítéskor bevitt, majd a rendszerváltozás után visszakapott termőföldekre vonatkozik, a kárpótlási földek kivételével. Az igényléseket legkésőbb június 1-jéig lehetett benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalhoz. A kormányrendelet az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének részletes szabályait tartalmazza.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia kiemelten fontos része a földtulajdon rendezése Magyarországon. Az osztatlan közös földtulajdon megszűntetésével könnyebb a föld értékesítése, egyszerűbb a hasznosítása, könnyebben igényelhető támogatás a műveléshez. A vidékfejlesztési tárca arra buzdította az érintetteket, hogy éljenek az államilag finanszírozott lehetőséggel, és a megadott 2012. június 1-i határidőig adják be kérelmeiket a körzeti földhivataloknál. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, aki nem élt a lehetőséggel, az csak saját költségen, a Ptk. szabályai szerint szüntetheti meg az osztatlan közös földtulajdont.

A kormánydöntés lehetővé teszi, hogy az adatok feldolgozása és a kérelmek ellenőrzése után megkezdődjön a földrészletek felosztása a kérelmet benyújtott tulajdonosok között. Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon. Ez közel 272 000 db földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent. A június 1-jéig benyújtott kérelmek alapján mintegy 326 000 tulajdonos 73 000 db földrészletet érintő kérelmet nyújtott be az illetékes földhivatalokhoz.

Az állam az előző 7 évben összesen 3,5 milliárd forintot, ebben az évben 500 millió forintot különített el a tulajdonosoktól átvállalt földmérési, jogi- és ingatlan-nyilvántartási költségek fedezetére. A szabályozás szerint az új, önálló földrészletek területe külterületen 3000 m2-nél, zártkertben 1500 m2-nél nem lehet kisebb. Több tulajdonostárs azonban – megállapodás alapján – közösen is teljesítheti a minimális területi limitet.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.