2012. augusztus 1-jén hatályba lépett az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény. Ezzel létrejöttek a feltételei annak, hogy a fejlett nyugat-európai példákhoz hasonló, széles tömegbázisú, legitim és erős agrárkamarai rendszer jöjjön létre Magyarországon, amelynek legfőbb feladata a hazai agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviselete, versenyképességének folyamatos erősítése. Az új törvény alapján a hazai agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője - a gazdasági társaságoktól az őstermelőkig – kötelezően tagjává válik a jövő év elején megtartandó országos kamarai választások révén létrejövő új agrár köztestületnek.

A kb. 400 ezres várható tagsággal megalakuló új szervezet fogja felváltani a jelenlegi, kb. 10 ezres össztagságú megyei és országos agrárkamarákat. Utóbbiak a törvény szerint általános jogutódlással beolvadnak az új Agrárkamarába, annak megalakulásának pillanatában.
A törvény hatályba lépését követő 30 napon belül a vidékfejlesztési miniszter 21 tagú Átmeneti Elnökséget nevez ki, amely előkészíti és lebonyolítja a kamarai választásokat, és az új köztestület megalakulásáig jogfolytonosan átveszi a jelenlegi megyei agrárkamarák és az országos kamara irányítását. Utóbbiak összes választott tisztségviselőjének mandátuma az Átmeneti Elnökség kinevezésével egyidőben megszűnik.

A kamarai ügyintéző szervezet az átmeneti időszakban is zökkenőmentesen működik, és zavartalanul teljesíti a kamarai közfeladatokat.
Az Átmeneti Elnökség feladata többek között a választási szabályok kidolgozása az „egy tag-egy szavazat” elve alapján, a tagnyilvántartási rendszer felállítása, a választói névjegyzék összeállítása és az új kamara alapszabály-tervezetének megalkotása.
A választások időpontját a vidékfejlesztési miniszter tűzi ki, de a jogszabály szerint az új köztestületnek legkésőbb 2013. március 31-ig kell megalakulnia.

A tagnyilvántartási rendszer felállításához a törvény előírja, hogy az agrárkamarai tagságra kötelezettek a jogszabály hatályba lépését követő 60 napon belül kötelesek bejelentkezni az agrárkamarai nyilvántartásba, és 5.000 Ft összegű egyszeri kamarai hozzájárulást (regisztrációs díjat) tartoznak fizetni.

A leendő kamarai tagok tehát legkésőbb 2012. szeptember 30-ig kötelesek a Magyar Agrárkamara honlapján már működő online regisztrációs felületen bejelentkezni, és a kamarai hozzájárulást azt ott közzétett 14100000-10790649-02000004 számú elkülönített számlaszámra befizetni.


Forrás: Magyar Agrárkamara

További információk

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.