A hazai birtokstruktúra egyszerűsítése jegyében a VM és a Magyar Agrárkamara tavasszal átfogó kampányban ösztönözte a földtulajdonosokat arra, hogy éljenek az osztatlan közös ingatlanok egyszerűsített állami megosztásának - utoljára még ez év június 1-ig fennálló - lehetőségével.  Az akció sikerét bizonyítja, hogy a határidőig több mint 100 000 ingatlan megosztására érkeztek be kérelmek a földhivatalokhoz.

Ez év január 1-től az Országgyűlés módosította a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének szabályait. Önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet utoljára 2012. június 1-ig lehetett benyújtani a körzeti földhivatalokhoz. E jogvesztő határidőt követően a közös tulajdon megszüntetésére már csak jóval bonyolultabb és költségesebb eljárásban, a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján kerülhet sor. A június 1-ig benyújtott kérelmek esetében azonban a megosztás költségeit még az állam viseli, továbbá az eljárás lefolytatása is lényegesen egyszerűbb.

A határidő közeledtével a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Agrárkamara közreműködésével széles körű figyelemfelhívó kampányt indított az érintettek tájékoztatására, hogy minél többen éljenek az idén utoljára elérhető lehetőséggel.

A kampány keretében az Agrárkamara részletes tájékoztatót adott ki az igényléssel kapcsolatos tudnivalókról, amelyet 50 000 példányban, ügyfélszolgálati hálózatán és több agrár szaklapon keresztül juttatott el a gazdákhoz, akik a kamara több mint 200 területi tanácsadójánál személyes segítséget is kaphattak a kérelmek benyújtásához. A kamarai honlapon folyamatosan vezető helyen tartott felhívást májusban mintegy 16 ezren tekintették meg, és több mint 100 online kérdést tettek fel az Agrárkamara munkatársainak.  Az érdeklődők mindemellett telefonos ügyfélszolgálatot is igénybe vehettek: ebben a témában napi 50-80 hívást regisztrált az Agrárkamara budapesti központja.

Az akció sikerét jelzi, hogy a VM közleménye szerint a június 1-jei határidőig 350 ezren kérték a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetését. (Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon, ami közel 272 ezer földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent.) A most beadott kérelmek 101 ezer földterületet érintenek.

Forrás: Magyar Agrárkamara

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.