A Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ (KÁTKI) a Tetrabbit Kft-vel közösen 2012-ben elindít egy magyar nyúlfajtákra alapozott vidékfejlesztési programot, amelynek célja kistérségi nyúltenyésztési központok létrehozása. A program a 2011-ben elindított „Nyúl-unk a munkáért program” folytatásaként, annak keretében bevonja a környék családjait egy nyúlhús előállítási programba.


2012-ben kialakítanak két központi „nukleusz” tenyésztelepet. A telepek egyben génmegőrzési központként is működnek a Magyar Óriás, Gödöllői új-zélandi és kaliforniai nyúlfajták nukleusz-állományainak fenntartásával. Egyet a KÁTKI, egyet pedig a Tetrabbit Kft. partnerénél alakítanak ki. A telepek fogják ellátni a kistérségi partnereket, családokat tenyész alapanyaggal. A KÁTKI irányításával felügyelik, oktatják a tenyésztési és tartási munkát. A termelés integrációját a Tetrabbit Kft. hangolja össze.
A központi nukleusz-tenyészetekre alapozva a program során évente létrehozunk három új 200-300 anyanyulas telepet, valamint évente kétszer 80-100 családhoz helyezünk ki öt anyanyulat és egy bakot családi minitenyészetek létrehozására. Ennek eredményeként várható, hogy a harmadik év végére kilenc-tíz kistérséget átfogó „nyúlintegráció” jön létre, bevonva közel ezer családot abba, ami megélhetést, valamint plusz bevételt jelent a családi gazdaságoknak a vidéki élet fenntartásához.


A térségi integrációk közösen biztosítják az alapanyagot a Magyar nyúlhús programhoz, amelyet egyedi márkanév alatt vezetnek majd be a hazai és nemzetközi piacon.
A tervek szerint a központi nukleusz tenyészetek három éves, az új kistérségi koordinációs telepek egy éves támogatást kapnak – tenyészanyag, takarmány és anyaketrec technológiában – utána az integráció fenntartja saját magát, valamint képes lesz újabb integrációk létrehozásra további támogatások nélkül. A Program 2012 éves költségvetése 25 millió forint.
A program másodlagos célja a termelési integrációk mentén szövetkezetek létrehozása, valamint a kistérségi önkormányzatokkal közösen a foglalkoztatás, a közmunkaprogramok értékteremtő folyamatának biztosítása.
A tervek szerint a két központi nukleusz tenyészet Gödöllőn, a KÁTKI-ban, illetve Törökszentmiklóson jön létre.
A következő nyúl-kihelyezés Makkoshotyka, Monostorpályi és a Börzsöny Bele-nyúl programhoz kapcsolódó kistérségben lesznek. A kistérségi programokhoz mentorokat biztosítunk (takarmányozás, állategészségügy stb.). A program támogatói a Purina, a Cargil, és az Alpha-Vet cégek. A programot irányító két cég – a KÁTKI és a TETRABBIT Kft. – együttműködve, támogatóival teljes körű és fenntartható szolgáltatói hálót biztosít a „Nyúl-unk a Munkáért programba” bekerülő családoknak.


A programba bekerülő vállalkozások öt éves szerződés alapján fenntartják a tenyészetüket és minden évben 2 kihelyezést végeznek a saját vagy az integrátor Tetrabit Kft. által megjelölt térségben, ami közel 200 család bevonását fenntartását jelenti minden évben.
A telepek egyben a térségi integráció tenyésztésszervezési, takarmányelosztó központjaiként is működnek a családok számára. Cél hogy egy idő múlva a bevont családok egy térségi Szociális Szövetkezeten keresztül működjenek, amely a rászorulóknak folyamatosan kihelyez, a jól teljesítőket pedig integrálja és kiegészítő jövedelemforrást biztosít a szövetkezeti tagoknak a felesleges nyúlállomány értékesítésével. A szociális szövetkezetekbe a helyi önkormányzatokat is minden esetben bevonják. Ezzel azok térségi legitimitását, valamint a támogatási program helyét is biztosítjuk a helyi társadalomban.
A program képzési, tanácsadási és PR feladatainak lebonyolításában a KÁTKI együttműködik a NAKVI-val, 2013-2014-ben azokat közösen szervezik és valósítják meg. A program végére elkészítenek egy módszertani és képzési kézikönyvet, amely bemutatja és segíti további faluprogramok indítását és kezelését.

Forrás: Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.