Újabb forrásokat csoportosít át a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és -átállításának szabályozásáról szóló rendeletmódosítást.

A VM célja, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást, a szőlőültetvények megújítására lehessen fordítani.

A tárca a jogszabály-módosítással lehetővé teszi, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a keretkimerülés miatt elutasított egyéni terveket is elfogadhassa. Azoknak a gazdálkodóknak, akiket keretkimerülés miatt tavaly elutasítottak, 2012. április 20-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy továbbra is fenntartják az ültetvény-korszerűsítési szándékukat. Újabb pályázatot nem lehet  beadni.

A 2012-re eredetileg tervezett 6 milliárd forint kevés volt arra, hogy minden támogatási igényt jóváhagyjon az MVH. Még mintegy 700 kérelmező várja, hogy megújíthassa szőlőültetvényeit a következő években. Az új rendelet lehetővé teszi, hogy mintegy 1 milliárd forintot a nemzeti borítékban átcsoportosítsanak erre a célra. Az MVH először a fiatal gazdálkodók egyéni terveit hagyja jóvá, azután az eredetileg benyújtott egyéni tervek beérkezési sorrendje alapján dönt.

2012-ben 22,5 millió euró (kb. 6 milliárd forint) 2013-ban pedig 22 millió euró (kb. 5,5 milliárd forint) áll rendelkezésre a jóváhagyott Egyéni tervekben foglalt intézkedések megvalósítására. A szőlő- és bortermelők így idén és jövőre a pótlólagos forrással együtt mintegy 13 milliárd forintos forráshoz jutnak ültetvényeik átalakítására.

Mint ismert, az Európai Unió 2015-től el akarja törölni a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért hazánk nem támogatja a szőlőtelepítés liberalizációját.

A rendeletmódosítás 2012. március 31-től hatályos.


Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.