library 922310 960 720

Közvetlenül 24 milliárd forint jut a kulturális területre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) a 2014 és 2020 közötti időszakban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben.

 

Vitályos Eszter az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Partnerségben a könyvtárral című nemzetközi tudományos konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: 2014 és 2020 között az EFOP keretén belül összesen 952 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből a forrásból jut 24 milliárd forint a kultúrára. Ezen belül mintegy 3 milliárd forintból finanszírozzák egyebek mellett a Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás című kiemelt projektet is, amelynek része a hétfőn kezdődött, kétnapos debreceni tudományos konferencia - tette hozzá.

A 2016-ban kezdődött és 2019-ig tartó projekt konzorciumi vezetője a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, tagjai pedig az NMI Művelődési Intézet Nonpropfit Kft. és az OSZK - közölte. A program közvetlen célja a kulturális intézmények szakmai, módszertani támogatása, a társadalmi kohézió erősítése és a közösségfejlesztés - mutatott rá az államtitkár, aki elmondta azt is: a projektben 420 kulturális intézményből kerülnek ki azok a dolgozók, akik képzéseken, fejlesztéseken vesznek részt.

A szakmai mentorok több mint 360 helyi közösségnek nyújtanak módszertani és közösségfejlesztési segítséget, összesen 72 mentor képzése valósul meg és a projekt végére 54 olyan intézmény működik majd, amelyek életébe a jelenleginél aktívabban bevonják a helyi lakosokat - ismertette a részleteket.

Tüske László, az OSZK főigazgatója elmondta: a kétnapos debreceni tudományos konferencia témája egyebek mellett a könyvtárak és a digitalizáció kapcsolata, az olvasásfejlesztés közösségformáló ereje, de szó lesz az online közösségekről és arról is, hogy a könyvtáraknak a jelenleginél nagyobb szerepet kell vállalniuk más, hagyományosan nem a könyvtárak falai között megrendezett kulturális események befogadásában.

A konferencia egyik kiemelt előadója Pier Luigi Sacco, a milánói IULM egyetem gazdaságtan, marketing és kreativitás doktori programjának igazgatója, aki a könyvtárakról mint társadalmi hatású színterekről tart előadást. Neil Fitzgerald, a British Library digitális kutatások vezetője pedig arról beszél majd, hogy miként lehet a közösség könyvtárak iránti elkötelezettségét növelni a digitális tartalmakkal.

Forrás: kormany.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.