Az Alap kiemelten fontos szervezet az összmagyarság kultúrájának megőrzése, fejlesztése tekintetében - hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kedden, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) átszervezéséről, új működési irányvonalainak bemutatásáról szóló sajtótájékoztatón, melyen L. Simon László, az NKA Bizottságának elnöke beszélt a részletekről.

Réthelyi Miklós a tájékoztatón kiemelte: az NKA keretösszege nem fog csökkeni a következő évben, sőt növekedni fog. A különböző pénzforrásokat össze kell hangolni, hiszen az Alap az ország kulturális életének mozgatója – mondta a miniszter.

L. Simon László elmondta: a jelenlegi rendszer átszervezése szakmai és költségvetési szempont alapján történik. A mostani 17 + 2 szakmai kollégium helyett 9 kollégium működtetését javasolják, melyek az alábbiak: Könyvkiadás Kollégiuma, Folyóirat-kiadás Kollégiuma, Előadó-művészet Kollégiuma, Vizuális Művészetek Kollégiuma, Közgyűjtemények Kollégiuma, Közművelődés és Népművészet Kollégiuma, Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, Szépirodalmi és Ismeretterjesztés Kollégiuma, valamint az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma.

Költségvetési szempontok tekintetében a működési kiadások csökkenése a kollégiumok, valamint a kurátorok számának csökkentésével érhető el. A tiszteletdíjban részesülő kurátorok száma 150-ről 72-re csökken, ezzel 30 millió forint takarítható meg, amely különböző pályázati forrásokhoz csoportosítható át – tájékoztatott L. Simon László.

A Bizottság elnöke kiemelte azt is: „fontos célunk, hogy újra divat, polgári erény legyen a kultúra támogatása”. Ezért – folytatta – szeretnénk megteremteni, hogy magánszemélyek, esetleg hazánkban működő külföldi kereskedelmi láncok az NKA-n keresztül támogathassák a nemzeti kultúrát, s a későbbiek folyamán "ad hoc" kollégiumok létesüljenek ennek megsegítésére.

Forrás: kormany.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.