fruit stand 2722944 1280

Akár 35 millió forintot nyerhetnek iskolák, állami vagy magán szervezetek az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által meghirdetett szemléletformáló pályázattal, amire június 8-ig lehet jelentkezni - hívta fel a figyelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) pénteki közleményében.

A pályázat célja, hogy a szellemi tulajdon fontossága mellett, a hamisítás által okozott károkra is felhívják a figyelmet. Az összesen 1 millió euró (több mint 350 millió forint) összértékű pályázat legfőképpen a fiatalabb korosztályt, így kiemelten a 15 és 24 év közöttieket, valamint a jelenlegi vagy jövőbeni tanárokat és tudományos szakértőket célozza. Az EUIPO ezzel hosszú távon azt szeretné elérni, hogy a fiatal generációk tudatosabban vásároljanak és csökkenjen a hamisítás, valamint a "kalózkodás" népszerűsége is.

A tájékoztatás szerint a 2021-es felhívás két altémára oszlik, amelyek célcsoportok szerint különülnek el egymástól: az első terület a közoktatásban résztvevő diákok (6-18 évesek) és tanárok szemléletformálására koncentrál, míg a második a fiatal fogyasztókat célozza meg. Az első kategória pályázói 20-60 ezer eurós, a másodiké pedig 40-100 ezer eurós költségkerettel számolhatnak. Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke a közleményben elmondta: sokan nincsenek tisztában a hamisítás okozta károkkal, pedig fontos lenne tudatosítani a vásárlókban, hogy a cégeknek és az országoknak okozott gazdasági kár mellett sajnos az emberi egészségre, valamint az élővilágra nézve is végzetesek lehetnek a nem ellenőrzött forrásból származó termékek. A változás érdekében már a legkisebbeknél érdemes elkezdeni a szemléletformálást - emelte ki.

Az EUIPO egy korábbi kutatásából kiderül, hogy az uniós tagállamok évente akár 15 milliárd eurót veszíthetnek a hamisításból eredő bűncselekmények következtében, az adók és különböző járulékok kiesése miatt. Az állami szervezetek mellett a piaci szereplők is súlyos károkat szenvednek: a hamisításnak kitett 11 gazdasági ágazatban 2013 és 2017 között évente közel 83 milliárd euró bevételtől estek el a szabályosan működő gyártók és kiskereskedők. A hamis termékek piacon való megjelenése miatt a károsult cégek kevesebbet tudnak innovációra fordítani, és jóval csekélyebb számú munkavállalót képesek alkalmazni. A tanulmány szerint a vizsgált időszakban több mint 671 ezer munkahely szűnt meg.

A támogatásra azok az állami vagy magánszervezetek jogosultak, amelyek a 27 tagállam valamelyikében több mint 2 éve be vannak jegyezve. A pályázatra online lehet nevezni 2021. június 8. 13:00 óráig, a jelentkezési lap kitöltésével.

forrás: MTI

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.