solar panels 1794467 960 720

Palkovics László, innovációs és technológia miniszter bejelentette, hogy legkésőbb július végéig kiírják az uniós helyreállítási terv keretében azt a nagy keretű, 159 milliárd forintos lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot, ami 35 ezer háztartásnak 3-4 millió forintnyi 100%-os vissza nem térítendő támogatást jelent írja a Portfolio.hu.  

A pályázat kizárólag az országos átlagjövedelem alatt élő családoknak szól majd, elsősorban az energiaszegénységnek leginkább kitett kört célozzák vele, akik sokszor szilárd tüzelőanyaggal fűtenek.  Az év második felében további lakossági célcsoportok bevonásával folytatják ezt a pályázatot majd.

A pályázatról elérhető információk:

  • pályázatra történő jelentkezés várhatóan 2021. augusztustól lesz lehetséges
  • első kivitelezési munkálatok kezdete: 2021. decembertől folyamatosan

A pályázati folyamat során cél az egyszerűsítés és a pályázó háztartások szakmai támogatása. Ezt szolgálja például a kétfordulós minősítés (jogosultsági szempontok szerinti előminősítés, majd az előkészítéshez a szakmai támogatás nyújtása), a kivitelezők előminősítése, vagy a lakosságnál az adminisztráció csökkentése.

A vissza nem térítendő támogatás nyújtása az alábbi kétféle tevékenységekre lehetséges majd:

1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése. Elszámolható tevékenységek:

  • a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése (pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása)
  • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer (max 4-5 kW) inverterrel, tartószerkezettel, a tervezés, engedélyeztetés és a kivitelezés tevékenységével.

2) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása.  A program keretében támogatható tevékenységek köre:

  • a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése (pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása)
  • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer (max 5 kW) inverterrel, tartószerkezettel, a tervezés, engedélyeztetés és a kivitelezés tevékenységével
  • 5 kW teljesítményű otthoni, prémium szolgáltatásokat nem nyújtó akkumulátoros tárolóegység felszerelése (a megtermelt megújuló alapú villamosenergia átmeneti tárolásánakcéljából) és üzembe helyezése
  • 2 db (a beruházás elején és zárásakor) épületenergetikai tanúsítvány elkészíttetése
  • nyílászárók cseréje (műanyag kerettel, igazodva a hatályos építésügyi előírásokhoz és az adott épület adottságaihoz)

A kedvezményezett háztartás által birtokolt épület kialakítása alapján az alábbi 2 műszaki megoldás közül az egyik kivitelezése: 1) energiatakarékos, korszerű elektromos fűtőpanelek/infrafűtés kiépítése az ezt kiszolgálni képes napelemes rendszerrel (max 5 kW) azon épületek esetében, ahol nincs kiépített vízközegű fűtési rendszer. Ha szükséges, levegő-levegő rendszerű hőszivattyú is alkalmazható a nagyobb terek fűtésére és hűtésére. A napelemes rendszer hálózatra történő bekötéséhez a kifejezetten csak az új fűtési célú elektromos fogyasztó berendezésekhez kötődő elektromos hálózat kiépítésének biztosítása is szükséges. VAGY 2) energiatakarékos, korszerű levegő-víz hőszivattyú beszerzése és beépítése, ha ki van építve a vízalapú fűtési rendszer hőleadókkal. A napelemes rendszer hálózatra történő bekötéséhez a kifejezetten csak az új fűtési célú elektromos fogyasztó berendezésekhez kötődő elektromos hálózat kiépítésének biztosítása is szükséges.

A fenti rendszerek kiegészíthetőek a használati melegvíz előállítást biztosító tárolóval és szükség esetén fűtőpatronnal is. Elvi lehetőség van a földhő és a napkollektorok fűtésicélú alkalmazására is, amennyiben azok beruházási költsége és működési hatékonysága nem kedvezőtlenebb a fentebb szereplő eszközökénél.

Háztartásonként jellemzően 3-4 millió forintnyi támogatást fognak majd kiosztani a nyerteseknek:

  • lakossági háztartási méretű kiserőművek fajlagos költsége nettó 410 000 Ft / kW piaci árelemzés alapján (a fajlagos költségek alátámasztására lásd a napelemes fajlagos költségeket bemutató mellékletet)
  • 5 kW otthoni akkumulátoros tárolóegység fajlagos költsége beszereléssel és üzembe helyezéssel együtt nettó 2 772 760 Ft (2021. áprilisban interneten keresztül elvégzett piaci árelemzés alapján 5 termék ajánlati árának az átlaga, továbbá nettó 900.000 forint üzembe helyezési díjjal számolva, ami az eszköz CAPEX költségének a fele)
  • hőszivattyús rendszer számított, egy háztartásra jutó költségigénye (napelem és hőszivattyú alapú fűtés): nettó 4.270.000 forint piaci árelemzés alapján
  • amennyiben hőszivattyús rendszer nem alakítható ki, fűtőpanelek alkalmazásával a teljes számított költségigény háztartásonként (napelem és fűtőpanelen alapuló fűtés): nettó 2.545.000 forint ugyancsak piaci árelemzés alapján
  • nyílászárók költségoptimális cseréjének fajlagos költsége (U=1,1 Wm²K) nettó 65 040 Ft/m² - RRF által biztosított teljes támogatási keret nettó 158,759 milliárd forint Támogatási intenzitás: nettó bekerülési költség 100%-a.

Bővebb információ itt érhető el.

Forrás: portfolio.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.