naperőmű

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

A pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, az ITM kezelésében álló zöldgazdaság finanszírozási rendszer biztosítja - mondta Kaderják Péter, a tárca energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Schanda Tamás ismertette, az első kiírás az energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojektek létrehozására ösztönöz 2 milliárd forintos keretösszeggel.

A második kiírásban 3 milliárd forint áll rendelkezésre a vezetékes hőenergia-ellátási rendszerrel nem rendelkező települések energiaellátásának megoldására, a földgázhálózatra csatlakoztatott települések esetén az éves felhasználás csökkentésére.

A legnagyobb, 4 milliárd forintos támogatási keret olyan megoldások tesztelésére jut, amelyek a karbonmentes termelők, főként naperőművek rendszerbe illesztését segítik a villamos energiából gáz előállításával.

A negyedik, 3 milliárd forintos kiírás az átviteli- és az elosztóhálózat-üzemeltetőket támogatja az átalakuló piaci igények kiszolgálásában.

Schanda Tamás hangsúlyozta, a kiírások mindegyike olyan energiastratégiai célok megvalósítását segíti, mint a megújuló, decentralizált áramtermelés súlyának növelése, az energiaszektor zöldítése, országos, helyi és települési szinten az ellátásbiztonság javítása, valamint a földgázimport csökkentésével Magyarország energiafüggetlenségének erősítése.
Nem előre kiválasztott technológiákat, hanem az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat fogják támogatni, a pályázatokat független szakértőkből álló bizottság értékeli majd - mondta az államtitkár.
A sikeresnek bizonyuló mintaprojektek kiterjesztésére várhatóan a későbbiekben nagyobb keretösszeggel újabb pályázatokat is meghirdetnek, valamint a tárca az Energetikai Innovációs Tanáccsal együttműködve további innovációs pályázatok kiírását tervezi az energiastratégiai dokumentumokban megjelölt területeken - fejtette ki Schanda Tamás.

Kaderják Péter elmondta: a pályázatok benyújtásának határideje május 29-én 12 óra. Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, aránya a projekt teljes költségén belül az értékelés során dől majd el. Várják a többi között vállalatok, közintézmények, nonprofit szervezetek, önkormányzatok pályázatait.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködésben kiírt pályázatok elsődleges célja az innovatív megoldások kifejlesztésének és tömeges alkalmazásának ösztönzése, amelyek elősegítik a hazai megújuló energiaforrások fokozott használatát az áramtermelésben, valamint a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások terén.
A pályázatok kiírása az első nagy lépést jelenti a Nemzeti Energiastratégia innovációs fejezetének végrehajtásában, és szorosan kapcsolódik a kormány által februárban meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akcióterv megújulóenergia-használatot ösztönző pontjainak végrehajtásához - jelezte Kaderják Péter.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kiemelte, a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt maximálisan nyitottak és rugalmasak lesznek az egyéni kérésekkel kapcsolatban, de pályázatok beadási határidejétől nem térnek el, így a felgyorsított szakmai bírálat után már a nyár közepén-végén forráshoz juthatnak a jelentkezők.

A pályázati felhívások itt érhetőek el.

Forrás: MTI

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.