A Társaság a Lakásépítésért Egyesület 11 szakmai szervezettel karöltve lobbizik a parlamenti és szakminisztériumi döntéshozóknál a hazai lakóépületek és középületek energiahatékony felújításának és építésének ügyében, hogy mielőbb EU-s támogatások áramoljanak az építési szektorba.

Annak érdekében, hogy az EU 2014-2020 közötti fejlesztési célkitűzéseit rögzítő Partnerségi Szerződésben, valamint az abban vállaltak végrehajtására vonatkozó Operatív Programokban megfelelő súllyal szerepeljenek a hazai lakásállományt és középületeket érintő energiahatékony felújítást, építést támogató intézkedések, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület a kezdeményezéshez csatlakozó 11 szakmai szervezettel karöltve, átfogó javaslatot készített és jutatott el a parlamenti és szakminisztériumi döntéshozók kezébe.

Miért most?

A 2014-2020 közötti uniós programozási időszak előkészítése jelenleg zajlik. A Bizottsággal 2012 novemberében kezdődő tárgyalásokon Magyarországnak meg kell határoznia az uniós forrásokból támogatni kívánt fejlesztési elképzeléseket, prioritásokat. Az uniós rendelettervezetek véglegesítésével párhuzamosan a tagállamoknak is elő kell készíteniük az operatív programjaikat, koncepcióikat. A tervezett célkitűzéseknek kapcsolódniuk kell az Európa 2020 stratégia céljaiból levezetett és az uniós jogszabálytervezetekben is megjelenő 11 tematikus célkitűzéshez, valamint az azokon belül részletezett ún. beruházási prioritásokhoz.
A következő hónapok előkészítő munkája érdemben befolyásolni fogja a magyar építésgazdaság 2014-2020-as helyzetét, lehetőségeit.

Mit tartalmaz a javaslat?

A lakásépítések, felújítások élénkítése, a hazai építési ágazat mélyrepülésének megállítása érdekében feltétlenül szükséges az építési szektorba európai uniós pénzeket helyezni. Megfelelő uniós szabályozás és hazai felkészülés esetén Magyarországon meg lehetne teremteni az épületek energia hatékony korszerűsítésének / építésének hosszú távú, kiszámítható finanszírozását.

Amennyiben Magyarország ki akarja használni az EU-támogatások és az EIB finanszírozási konstrukciói adta lehetőségeket, rendkívül fontos, hogy az említett feladatok megfelelő prioritást élvezzenek. Ennek elmulasztása esetén 2020-ig már nem lesz lehetőség az energia hatékony lakás- és egyéb épület-beruházások érdemi támogatására EU-forrásból. Ez esetben az említett célokra lényegesen szerényebb források állnak majd rendelkezésre, amely jelentős szociális feszültségekhez és az építőipar tartósan alacsony termeléséhez vezet: mindez az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását is magával vonja.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai európai biztos az Európai Építőipari Stratégiához kapcsolódóan a következőket nyilatkozta: „A jelenlegi súlyos gazdasági és társadalmi válságban az alacsony energiafelhasználású épületek biztonságos és életképes befektetéseket jelentenek a társadalom és a magánbefektetők számára. Az építőipari ágazatnak ebben az innováció és az új tehetségek idevonzásának lehetőségét kellene látnia. Az új technológiák nemcsak az új házak, hanem a már meglévő épületek millióinak felújítása terén is nagy potenciállal rendelkeznek, amelyeket az EU 2020 célkitűzéseinek megfelelően energiahatékonnyá kell tenni. Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget. Az építőipari ágazat a fenntartható fejlődés mozgatórugójává válhat.”

Szakmai szervezetek összefogása az építésgazdaságért

A kezdeményezést az alábbi szervezetek támogatják:
Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE)
E-mail: tarsasag[kukac]lakasepitesert.hu
Dr. Maráczi Zsolt, ügyvezető elnök

Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ)
E-mail: measz[kukac]mcsz.hu
Széman György, elnök

Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ)
E-mail: iroda[kukac]teglasszovetseg.hu
Kató Aladár, elnök

Magyar Építész Kamara (MÉK)
E-mail: mek[kukac]mek.hu
Noll Tamás, elnök

Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ)
E-mail: losz[kuakc]losz.hu
Farkas Tamás, elnök

Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége (MIGSZ)
E-mail: nemeth.miklos[kukac]migszov.hu
Dr. Németh Miklós, főtitkár

Magyar Építőanyag-kereskedők Országos Egyesülete (ÉKE)
E-mail: titkarsag[kukac]eke.info.hu
Antoni Péter, elnök

Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ)
E-mail: info[kukac]malosz.hu
Varjasné Székely Éva, elnök

Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezetinek Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ)
E-mail: efedoszsz[kukac]mail.datanet.hu
Pallagi Gyula, elnök

Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV)
E-mail: postafiok[kuakc]mmv09.hu
Mészáros Attila, alapító

Magyar Energiahatékonysági Hivatal (MEHI)
E-mail: bart[kukac]mehi.hu
Dr. Bart István, igazgató

Magyar Ingatlan Tanács (MIT)
E-mail: info[kukac]mitmail.hu
Dr. Sztranyák József, elnök

Forrás és háttértanulmányok: Építészfórum.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.